Йде мова про суму у понад 240 мільярдів гривень. Це різниця між доходами та видатками країни. Бюджет вимушений, за нього проголосували 289 народних обранців. На що збільшаться видатки, а на що доведеться зменшити - дивіться далі у сюжеті.

Верховна Рада України ухвалила державний бюджет на 2021 рік. За проєкт кошторису проголосувало 289 народних обранців, це депутати із Слуги Народу, Батьківщини, фракція За Майбутнє та депутатська група Довіра.

Новий державний бюджет передбачає:

  • доходи у розмірі 1 трильйону 71 мільярду гривень.
  • видатки у розмірі 1трлн 350 мільярдів гривень.
  • загальний дефіцит бюджету на 2021рік - 246мільярдів гривень, що становить 5,5% від ВВП країни.
  • інфляція на рівні 7,3%.

На медицину передбачили 159 млрд. гривень, хоча МОЗ просило майже 300 мільярдів. З цих грошей 2 з половиною мільярди гривень пропонують витратити на закупівлю 8 млн доз вакцини на коронавірус в наступному році.

Зменшили, у порівнянні з минулим роком, видатки і на національну безпеку та оборону, в бюджеті на це передбачено 268 млрд гривень. При цьому більшу частину цих грошей отримають силові органи, а не збройні сили.

В остаточному варіанті кошторису на наступний рік, фінансування освіти скоротиться на 4 мільярди гривень та зменшиться освітня субвенція місцевим бюджетам, майже на 3 мільярди гривень.

Збільшились видатки на національну суспільну телерадіокомпанію. Суспільне телебачення та радіомовлення українцям обійдеться на 200 мільйонів дорожче ніж минулого року. Загальна фінансова підтримка буде становити майже 2 мільярди 300 мільйонів гривень.

Політики бюджет називають компромісним, кажуть він не задовільняє вимоги усіх політичних сил, але є продуктом їх компромісу.

Сергій Марченко переконує що до бюджету будуть вноситись зміни, впродовж першого кварталу 21 року, якщо в цьому буде необхідність.

Політолог каже, що та ситуація, яка зараз склалась в Україні, змушує центральну владу перекладати частину фінансової відповідальності на місцеві бюджети, що і передбачено у кошторисі на 21рік. Також допускає, що внаслідок цього може розвинутись політичний конфлікт між центром та регіонами.

Читайте також: 525 тисяч гривень на премії та надбавки виділили для працівників Рівненської ОДА