Фото ілюстративне
14 грудня до рятувальників при звірці оперативної інформації від чергового по лінії "103" надійшло повідомлення, що під час проведення господарських робіт внаслідок спалаху суміші у газовому балоні отримав опіки ІІ-ІІІ ступеней кистей обох рук та обличчя житель села Городець Володимирецького району 1961 року народження.

Чоловіка госпіталізовано до травматологічного відділення Володимирецької ЦРЛ у стані середньої важкості.

Рятувальники ДСНС закликають мешканців дотримуватися правил пожежної безпеки у побуті.

Будь-який газовий балон є джерелом підвищеної небезпеки. Тому споживачам, яким доводиться мати справу з ними, необхідно бути уважними і дотримуватися правил безпеки при їх використанні.

Загалом до основних причин вибухів балонів з газами належать: перегрів балонів, несправність запобіжних пристроїв, удари посудини під час неправильного транспортування або перенесення, наповнення балонів газом, для яких вони не призначені, заповнення понад встановленої норми; забруднення вентилів мастилами та інші.

Правилами будови і безпечної експлуатації посудин, що працюють під тиском, передбачені відповідні вимоги до будови, опосвідчення і експлуатації балонів.

Зокрема, на верхній частині кожного балона мають бути розбірливо, шляхом клеймування нанесені такі дані, як товарний знак заводу-виробника, клеймо ВТК (ОТК) цього заводу, номер балона, фактична вага порожнього балона (кг), дата виготовлення, рік наступного огляду, робочий і пробний тиск, місткість.

Верхня частина балону має горловину, де за допомогою різьблення встановлюється запірний вентиль з боковим випускним штуцером. В неробочому стані на штуцер нагвинчують заглушку. Для захисту вентиля від пошкоджень на балон встановлюють (нагвинчують) металевий чи пластмасовий ковпак.

У балонів для горючих газів бокові штуцери вентилів мають ліву різьбу, а балонів для негорючих газів - праву різьбу.

Зовнішня поверхня балона фарбується умовними розпізнавальними кольорами.

Увага! Забороняється експлуатувати балони, у яких пройшов термін періодичного огляду, відсутні встановлені клейма, несправні вентилі, пошкоджений корпус, забарвлення і написи не відповідають вимогам.

Читайте також: Рівненський район: рятувальники ліквідували пожежу у автогаражі