Цього року в Україні епідемія грипу, що є звичним сезонним явищем, протікає на тлі пандемії COVID-19. Наслідки одночасного зараження грипом і коронавірусною хворобою поки ще не вивчені досконально, але, очевидно, що в цьому році профілактика грипу важлива, як ніколи раніше.

Про це у суботу, 12 грудня, повідомляє Центр громадського здоров’я України Міністерства охорони здоров'я.

Як зазначається, ці дві хвороби часто складно розрізнити лише за симптомами - гарячка, кашель, втома характерні як і для грипу, так і для COVID-19. Тому для встановлення точного діагнозу потрібне тестування.

"За обох випадків розвивається респіраторне захворювання, що може мати як легкий перебіг, так і важку форму й навіть призвести до смерті. Спосіб передачі теж ідентичний - краплинним шляхом", - йдеться в повідомленні.

Проте, за даними ЦГЗ, COVID-19 поширюється швидше, ніж грип, і в деяких людей спричиняє більш серйозні ускладнення. Також може знадобитися більше часу, перш ніж у людей з’являться симптоми, і люди довше можуть бути переносниками вірусу.

"Найефективнішим способом захисту від грипу є вакцинація. А оскільки ми ще очікуємо на можливість вакцинування від COVID-19, найкращий спосіб запобігти інфікуванню - це уникати впливу вірусу", - запевняють у ЦГЗ.

Також у ЦГЗ надали прості рекомендації, як уберегтися від зараження:

  • гігієна рук: ретельно та часто мийте руки близько 40 секунд, за відсутності такої можливості - користуйтеся антисептиками з вмістом не менше 60 % спирту;
  • не торкайтеся обличчя, особливо очей, рота, носа;
  • фізична дистанція - 1,5 метра від інших;
  • одягайте маску в громадських місцях, слідкуйте, щоби маска закривала й ніс, і рот;
  • дотримання етикету кашлю: кашляйте та чхайте в згин ліктя чи одноразову хустинку;
  • слідкуйте за своїм здоров’ям, і якщо з’являються симптоми захворювання, невідкладно звертайтеся до лікаря.

Читайте також: Локдаун в Україні: Кабмін офіційно визначив дати жорстких обмежень