Коронавірус панує в усьому світі: існує три головні засоби боротьби з вірусом. Про це в ефірі Сніданку з 1+1 розповів академік, директор Інституту біохімії імені Палладіна, керівник робочої групи при НАНУ з проблем поширення коронавірусу Сергій Комісаренко.

Він наголосив, що всі заходи, які зменшують кількість інфікованих, важливі.

"Є три головні можливості боротися з вірусом: ліки, яких поки що не існує, вакцинація, яке незабаром,сподіваюся, почнеться у всьому світі, та протиепідеміологічні заходи - карантин. Разом з тим в усіх країнах існують елеметарні речі, яких варто дотримуватися, - це фізична дистанця, використання масок, митя рук. Люди заражаються тоді, коли відбувається велике скупчення, коли вони близькі один до одного", - розповів академік. 

Введення карантину вихідного дня було важливим, наголосив Комісаренко. Утім, зауважив, що проти жорсткого локдауну, "але за дотримання умов карантину".

Науковець також прокоментував заяву глави Кабміну Дениса Шмигаля, що уряд розробляє проєкт тотального тестування українців на коронавірус COVID-19.

"Напевно, це будуть ІФА-тести. Але все залежитиме від того, наскільки вони будуть чутливими і якісними. Якщо будуть хибно-позитивні чи хибно-негативні результати, то проводити його немає сенсу. Бо це не покаже реалій, або навіть може зіпсувати картину, яка є. На жаль, в Україні немає офіційно протестованої організації, яка проводить аналіз якості тестів, які використовують в країні", - зауважив Сергій Комісаренко. 

Існують дві групи тестів, наголосив фахівець. Одні визначають антитіла - сліди перенесеного захворювання і контакту з вірусом, навіть якщо інфікування не було. Другі виявляють сам вірус - це ПЛР-тести чи швидкі тести на антиген. 

Як повідомлялося, прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що наразі Кабінет міністрів розробляє проєкт тотального тестування українців на новий коронавірус COVID-19. Пріоритети – Київ і область, обласні центри й великі міста з населенням понад 100 тис. осіб.

Читайте також: Жорсткий карантин в Україні введуть з перших чисел січня - МОЗ