Їх називають чи не головним досягненням в сучасній медицині, препарати, які рятують життя. Антибіотики роками допомагають людству боротися з багатьма бактеріальними інфекціями. Однак, вважати їх панацею медики м'яко кажучи не радять. Пандемія коронавірусу збільшила панічні настрої людей, а це призвело до більшого і часто недоцільного вживання антибіотиків. Чим це загрожує людству - з'ясовували наші журналісти.

Уявити сучасну медицину без застосування антибіотиків важко. Вони рятують життя людей від багатьох хвороб бактеріального походження. Щоправда часто люди не усвідомлюють необхідності обережного прийому цієї групи препаратів.

В цьому випадку, медикам доводиться шукати новий препарат. Однак, бактерії зазвичай швидше виробляють стійкість, аніж вчені знаходять нові ліки. Це називається антибіотикорезистентністю. Тому займатися самолікуванням і назначати собі антибіотики медики категорично не радять. Пандемія коронавірусу, коли ще не було затверджених протоколів лікування, а панічні настрої зростали збільшилась і кількість неконтрольованого вживання цієї групи препаратів. Однак, лікарі не втомлюються повторювати -ковід 19 це вірусне захворювання, яке не лікується антибіотиками.

Нині в Україні споживання антибіотиків зросло у три з половиною рази у порівнянні з минулим роком. Через це контроль за продажем антибіотиків обіцяють посилити. А у профільному міністерстві хочуть запровадити відпуск усіх антимікробних препаратів за електронним рецептом вже з нового року.

Думки рівнян різняться, не усіх влаштовують такі нововведення.

Лікарі стверджують є ще один спосіб попередити антибіотикорезистентність.

Тому медики просять усіх рівнян та жителів області не займатися самолікуванням. Вживати антимікробні препарати виключно за призначенням лікарів, адже ослаблений інфекцією організм, який ще й щедро нагодують антибіотиками без потреби має більше шансів підчепити бактеріальну інфекцію.

Читайте також: Де на Рівненщині можна здати тест на ВІЛ та гепатит С в рамках Європейського тижня тестування?