У Данії, де виявили спалах коронавірусу серед норок, фіксують масове зараження людей від тварин. Окрім цього випадки поширення коронавірусу на норкових фермах зафіксували ще у п'яти країнах.

Про це пишуть ВВС, The Mirror і підтверджують у ВООЗ.

Так, у Данії коронавірус, який мутував у норок, виявили від червня загалом у 214 осіб. Занедужали співробітники ферм. Водночас, небезпечний штам мутованого COVID-19, через який знищують всіх норок в Данії, зафіксували лише в 12 людей на п’яти фермах.

"У Данії варіанти вірусу норок були виявлені у 214 осіб з 5102 зразків, які були проаналізовані від 8 червня до 18 жовтня. Це період, коли серед норок стався спалах COVID-19", - сказали в Державному інституті сироваток країни.

Окрім Данії, заражені коронавірусом норки виявили в Іспанії, Італії, США, Нідерландах і Швеції. У всіх випадках, вважають у ВООЗ, вірус передався тваринам від людей. Однак, у ВООЗ наголошують, що існує ймовірність і зворотного передавання.

"Норки можуть бути резервуаром для коронавірусу, передаючи вірус одне одному, і несуть ризик, бо вірус може передатися від норок людині. Люди можуть потім передавати вірус всередині людської популяції. Може відбуватися також передавання від людини норкам", - пояснили у ВООЗ.

В організації рекомендують посилити контроль у місцях скупчення тварин, передусім, у фермах з норками, дотримуватися всіх заходів захисту і продовжувати дослідження мутацій вірусу у норок, про який повідомили дослідники Данії.

До слова, напередодні уряд Данії ухвалив рішення вбити всіх норок, які мешкають на фермах країни. Попередньо, загинути можуть до 17 млн тварин. 

Читайте також: І знову антирекорд: в Україні виявили майже 11 тисяч нових випадків COVID-19