У Національній службі здоров'я України (НСЗУ) відповіли на найпоширеніші запитання пацієнтів щодо надання медичної допомоги під час коронавірусної хвороби COVID-19.

Відповідні роз’яснення опубліковані у суботу, 17 жовтня, на сторінці відомства у Facebook.

Так, представлено відповіді на п’ять запитань.

Чи має право пацієнт з підозрою чи захворюванням на COVID-19 на проходження КТ або рентгену безоплатно? І що для цього потрібно?

Доцільність обстежень пацієнту з підозрою або підтвердженим COVID-19 призначає сімейний або призначений лікар. Не завжди пацієнт з коронавірусною хворобою чи підозрою на неї потребує рентгенологічного дослідження. Лікар ухвалює усі свої рішення відповідно до клінічного стану конкретної людини. Якщо ж лікар створив електронне направлення на рентген або КТ, то пацієнт може пройти таку діагностику безоплатно. Але лише в тих закладах, які мають договір з НСЗУ на надання медичних послуг за амбулаторним пакетом. 

Читайте також: Три міста і два райони Рівне нщини потрапили до "червоної" зони

Коли пацієнт з підозрою або встановленим COVID-19 лікується вдома? Хто оплачує ліки під час лікування вдома?

Відповідно до Стандарту медичної допомоги при коронавірусній хворобі, затвердженого наказом МОЗ, пацієнтів із легкою формою підтвердженого або ймовірного захворювання на COVID-19 рекомендовано лікувати в домашніх умовах. Так само, як пацієнтів, які вже одужують і не потребують цілодобового нагляду.

Тобто, якщо пацієнт має легкі симптоми перебігу захворювання, лікар ПМД надає рекомендації щодо самоізоляції та лікування у разі погіршення стану. Симптоматичне лікування, наприклад, жарознижувальне за призначенням лікаря оплачується пацієнтом.

Легкому перебігу захворювання притаманні така ознаки - невисока гарячка (до 38° C), що добре контролюється; нежить; сухий кашель без ознак дихальної недостатності; відсутність шлунково-кишкових проявів; відсутність змін психічного стану (порушення свідомості, млявість).

Якщо у пацієнта середній або важкий перебіг захворювання, тоді сімейний лікар рекомендує викликати екстрену медичну допомоги за номером 103.

Симптоми середнього та середньо-важкого перебігу це - ядуха; утруднене дихання; збільшення частоти дихання більше за фізіологічну норму; кровохаркання; шлунково-кишкові симптоми (нудота, блювання, діарея); зміни психічного стану (сплутаність свідомості, загальмованість).

Пацієнти незалежно від тяжкості стану, в яких є підвищення температури вище за 38° і вона погано піддається корекції, також мають отримувати медичну допомогу у стаціонарі.

Лікування в стаціонарі - безоплатне для пацієнта.

Під час госпіталізації з COVID-19, що для пацієнта є безоплатним в лікарні?

В безоплатний пакет послуг лікування пацієнтів із COVID-19 входить:

  • тестування на COVID-19;
  • лабораторні та інструментальні дослідження;
  • медична допомога відповідно до галузевих стандартів;
  • киснева підтримка, інтенсивна терапія та підключення до ШВЛ або ЕКМО за необхідності;
  • медикаментозна терапія та знеболення за потреби;
  • консультації лікарів інших спеціальностей.

"Усі ліки, передбачені національним протоколом лікування COVID-19, входять до тарифу, за яким НСЗУ оплачує послуги медичних закладів. Тому лікування пацієнтів є безоплатним", - йдеться в повідомленні.

Читайте також: Скільки коштуватиме вакцина від Covid-19 в Україні?

Хто належить до групи ризику розвитку ускладнень при підозрі або підтвердженому COVID-19? Чи підлягають вони обов’язковій госпіталізації?

До груп ризику щодо розвитку ускладнень належать люди, які мають:

  • тяжкі хронічні захворювання легень і серцево-судинної системи;
  • ниркову недостатність;
  • імуносупресивні стани (первинний і вторинний імунодефіцити);
  • тяжкі алергічні захворювання або стани;
  • цереброваскулярні захворювання в стадії декомпенсації;
  • аутоімунні та онкологічні захворювання.

Відповідно до Стандарту медичної допомоги при коронавірусній хворобі, затвердженого МОЗ, такі пацієнти не можуть лікуватися вдома і потребують госпіталізації.

Скільки платить НСЗУ за лікування одного хворого на COVID-19 у стаціонарі лікарні?

За лікування пацієнтів з коронавірусною хворобою НСЗУ оплачує за глобальним бюджетом. Тобто забезпечує готовність закладу до надання допомоги пацієнтам без прив’язки до їхньої кількості.

"Під готовністю ми розуміємо і готовність медичних команд, і забезпечення лікарськими засобами та медичними виробами. Розрахунково в середньому держава оплачує за один випадок лікування в стаціонарі понад 20 тис. грн. Але це - середня розрахункова вартість. Це означає, що є пацієнти, на яких витрачається у 2-3 рази більше коштів, а є ті, на яких витрачається менше. Все залежить від стану, в якому перебуває пацієнт", - пояснили у НСЗУ.

Читайте також: У "червоних зонах" Рівне нщини не будуть забороняти роботу громадського транспорту