Фото ілюстративне
В Україні провели опитування щодо медичної сфери: майже 60% опитаних відповіли, що медицина в Україні має бути частково платною, частково безплатною, 33% – за повністю безплатну медицину, 5% – за повністю платну.

Це результати опитування соціологічної групи "Рейтинг".

Формат повністю безплатної медицини більше підтримують літні люди, мешканці з низьким матеріальними доходом та жителі сіл, кажуть соціологи.

18% скоріше задоволені проведенням медреформи, 64% – скоріше незадоволені, 13% нічого не знають про це. Більшою мірою проведенням реформи задоволені молодь, більш забезпечені й ті, хто частіше відвідують сімейного лікаря (84% обрали свого сімейного лікаря, 16% – ще ні).

За останній рік 19% опитаних кажуть, що робили подарунки (алкоголь, цукерки, білети на концерт тощо) або грошові внески чи пожертвування за лікування, 30% – не робили таких подарунків. Половина опитуваних не відвідували лікаря за останній рік.

27% підтримали б ви призначення іноземця на посаду міністра охорони здоров’я, 64% – проти цього. Більше таке призначення підтримали б молодші, а також більш забезпечені громадяни.

62% вважають, що діяльність екс-очільниці МОЗ Уляни Супрун скоріше негативно вплинула на медичну сферу в Україні, 19% – скоріше позитивно, майже 20% – не змогли оцінити. Більш позитивне ставлення до діяльності Супрун серед мешканців Заходу, молодших і більш забезпечених респондентів.

71% опитаних вважають, що глава МОЗ здоров’я має бути досвідченим медиком, 19% вважають що він має бути досвідченим управлінцем.

МОЗ довіряють 30%, не довіряють – 55%. Нацiональній службі здоров`я України довіряють 20%, не довіряють – 38%. Комiтету ВРУ з питань здоров`я нацiї, медичної допомоги та медичного страхування довіряють 14%, не довіряють – 51%.

Близько 60% чули про такі ініціативи МОЗ як оновлення електронної системи Ehealth, оновлення автопарку екстреної допомоги, запровадження системи інформування населення щодо вакцинації та надання права громадянам добровільно вирішувати щодо передачі органів після своєї смерті. 

Читайте також: Що повинно бути у рюкзаку школяра для безпечного навчання під час COVID-19?