Фото ілюстративне
Сьомий місяць карантину в Україні по-різному вплинув на психологічне здоров’я населення: хтось легко й швидко адаптувався до нових умов, а у когось в умовах пандемії рівень стресу лише підвищився. Відсутність стабільності, інформаційної гігієни, постійні стреси на роботі та в житті значно знизили вміння залишатися в спокої й не реагувати на зовнішні подразники. Ми підготували для Вас підбірку порад від психолого-практиків про те, як вберегти своє емоційне здоров’я в умовах карантину.

«Ситуація епідемії у світі перевернула порядок життя, та все ж варто не здаватись і віднаходити свої нові можливості та ресурси. Після першої хвилі карантину ми вже маємо більше інформації про те, які заходи й обмеження можуть на нас чекати. Та все ж таки, ситуація далі викликає багато запитань та непорозумінь», - каже психолог НаУ «Острозька академія», тренер різноманітних міжнародних програм Вікторія Кондратюк.

ТОП-5 основних правил психічної гігієни від Вікторії Кондратюк:

1. Визначити час (наприклад, 5 або 10 хв. в день) на розмови та хвилювання стосовно Covid – 19;

2. Переглядати інформацію лише у перевірених джерелах на просторах Інтернету та телебачення. Надмір інформації може призвести до психічного перевантаження і потрібно буде багато часу та особистих ресурсів для опрацювання отриманих даних.

3. Тренувати вміння позитивного ставлення до життя. Адже на кожну подію в житті можна поглянути не лишень зі сторони втрат та ризику, але також і можливостей та шансів.

4. Пробуджувати й формувати почуття вдячності. Достатньо кожного дня назвати 5 - 8 речей, за які ми вдячні або кому хотіли б подякувати в цей день, і підвищення рівня задоволення з життя гарантовано.

5. Перспектива захворіти й померти пробуджують у людини багато фундаментальних почуттів та емоцій. Варто дати собі час та місце на ці почуття та навчитись краще розуміти себе і свій стан.

Доктор психологічних наук, професор кафедри психології та педагогіки Галина Гандзілевська розповідає, що осінніми днями потрібно дозволити собі вірити, надіятись, любити й пізнавати світ і себе в ньому. Це сприяє формуванню позитивного мислення, психологічної стійкості, емоційного інтелекту.

«Потреба в емоційній безпеці особливо гостро відчувається в період змін, невизначеності у власному майбутньому. Емоції - це такі наші ресурси, втрата яких може привести до емоційного вигорання, втрати задоволення від життя. Хороша новина в тому, що ресурси відновлюються і розвиваються. Сприяє відновленню Любов і Пізнання, про що наголошують як науковці, так і психологи- практики», - зазначає вона.

Пандемія - ситуація, що змусила всіх подбати про своє фізичне здоров'я. Однак варто пам'ятати й про психологічне благополуччя, що безпосередньо впливає на здатність любити життя й насолоджуватися ним, попри різноманітні неприємні ситуації, що трапляються у кожного з нас. Нехай поради психологів стануть Вам у пригоді й допоможуть вберегти своє емоційне здоров'я!
 

Читайте також: Що робити, коли з`явились будь-які симптоми ГРВІ?