У ніч проти 29 серпня компанія всесвітньо відомого підприємця і винахідника Ілона Маска представила прогрес у сфері чіпування.

У ніч з 28 на 29 серпня Ілон Маск презентував свій нейротехнологічний стартап Neuralink, який був запущений ще 2016 року, та поділився вдалими результатами чіпування свиней, мозок яких під'єднали до комп'ютера, щоб зчитувати з нього інформацію.

Так, імплант, розміром з монету, помістили на рівні з черепом під шкірою двом тваринам. Одна зі свиней вдало перенесла чіпування, електроди з її мозку вже вилучили. А інша, на прізвисько Гертруда, вже протягом двох місяців живе з чіпом у мозку і почувається добре.

За словами відомого винахідника, якщо чіп тривалий час протримався у мозку свині, то він буде також надійний і для людей.

До слова, Neuralink цього року також планує розпочати дослідження на людях. Поки що амбіції компанії - суто медичні. Вживлення чіпу буде спрямоване на лікування розладів головного мозку, як-от хвороби Паркінсона. Також Маск сказав, що це "вирішить важливі проблеми мозку та хребта за допомогою плавно імплантованого пристрою".

"У майбутньому ви зможете зберігати та повторювати спогади. Це все частіше звучить як епізод" Чорного дзеркала "... Зрештою, ви можете завантажити їх у нове тіло або тіло робота", - запевнив Маск.

За його словами, пристрій Neuralink замінить шматок черепа, не завдаючи тривалого пошкодження мозку.

Також Маск презентував друге поколіня нейрохірургічного робота, який призначений для безпечного вживлення чіпа. Втім, поки незрозуміло, чи проводитиме він операції самостійно чи під контролем нейрохірурга, як повідомлялося раніше.

Нагадаємо, за словами Маска, нова розробка Neuralink має допомогти людям досягти більш високого рівня пізнання і дати шанс конкурувати зі штучним інтелектом. Також він заявив, що, пристрій допоможе лікувати депресію, різноманітні залежності та дозволить людям чути звуки, які раніше виходили за межі їхнього діапазону.

Читайте також: В Україні зафіксували рекорд найтривалішого декламування збірки поезій Шевченка на вершині гори