Після щільного прийому їжі ми часто з'їдаємо на десерт кавун чи диню. З'їдаємо не пару шматочків, а відразу половину, можемо і цілком, вирізаючи найсмачнішу серединку. Чи замислюємося ми при цьому про те, як поєднується солодка соковита м'якоть з іншими продуктами, які тільки що були з'їдені на обід або вечерю? У більшості випадків - ні. Пізніше на зміну задоволення можуть прийти неприємні відчуття тяжкості, здуття, болі в животі та інші проблеми з шлунково-кишкового тракту, рідше можуть виникати алергічні реакції.

Чому це відбувається?
У дині і кавуна не бездоганна репутація. З одного боку - диня дуже корисна, в ній багато заліза, калію і вітаміну С. Її рекомендують людям з ослабленою мозковою діяльністю, тому що в дині міститься фолієва кислота. Кавун є джерелом вітаміну А, який сприяє виробленню колагену і еластину, в ньому міститься антиоксиданти, вживання кавуна в їжу позитивно позначається на роботі серця і м'язової системи. Величезною перевагою обох плодів є те, що вони містять мало калорій. З іншого боку, диню не рекомендують хворим на цукровий діабет через велику кількості цукру, а також людям з проблемами шлунково-кишкового тракту, виразкову хворобу шлунка, вагітним або годуючим жінкам. Багато хто вважає, що диня - дуже важкий продукт, несумісний з будь-якими іншими. Щоб переварювання відбувалося безболісно, ??а шлунок не перевантажувався, їсти її краще в проміжках між прийомами їжі і бажано невеликими порціями. І кавун, і диня не затримуються надовго в шлунку, солодкі плоди знаходяться там лічені хвилини, а потім майже відразу переходять в кишечник, де і відбувається основне перетравлення. Якщо ж з'їсти їх разом з іншими продуктами, поєднуючи, наприклад, з м'ясом, починаються процеси бродіння і гниття. Порушується мікрофлора, що і призводить до неприємних наслідків, таким як тяжкість, діарея або нудота.
З якими продуктами не варто їсти диню і кавун

• Диню і кавун не можна поєднувати з молоком і кисломолочними продуктами. Може виникати нетравлення або здуття, ефект проносного.
• Диню не можна поєднувати з алкоголем. Отримайте той же ефект тривалого нетравлення.
• Диню і кавун можна їсти, запиваючи холодною водою. Це може привести до бродіння, колік і діареї.
• Диню не можна їсти з медом. Є думка, що ці два продукти здатні склеюватися в масу, яка може викликати непрохідність в кишечнику, так званий заворот кишок. Крім того, таке поєднання може різко підвищити рівень глюкози в крові.
• Не можна їсти дині та кавуни натщесерце. Результатом може стати нетравлення, кольки, болі в животі та інші проблеми з травленням.
Дієтологи радять вживати кавун не пізніше, ніж за п'ять годин до сну.
Алергія на кавун і диню
Зараз зростає кількість алергічних реакцій, причиною яких можуть бути незвичні поєднання продуктів, які супроводжуються дисбактеріозом, шкірними реакціями і висипаннями у вигляді дрібних прищиків. Досить рідко, але все ж зустрічається більш серйозна алергічна реакція на кавуни або дині. Такий тип алергії частіше розвивається в дитячому віці і проявляється через кілька хвилин після з'їденого десерту.
Тривожні симптоми
• постійний кашель
• висипання, кропив'янка
• свербіж губ і слизової порожнини рота, можливий набряк губ, піднебіння або язика
• спазми шлунку, нудота, блювота
• набряк Квінке, анафілактичний шок.

У разі серйозної реакції необхідно своєчасно звернутися з медичною допомогою.