Основні меседжі брифінгу.

?? За минулу добу захворіла рекордна кількість осіб - 2328, з них 161 дитина та 148 медпрацівників. Госпіталізовано 450 осіб. За останню добу в Україні зафіксовано 37 летальних випадків, одужали 657 пацієнтів. Загалом за добу здійснено 43 360 тестувань, з них 22 207 досліджень методом ПЛР і 21 153 — методом ІФА.

?? Найбільшу кількість випадків зареєстровано у Харківській (291), Одеській (210), Чернівецькій (208), Тернопільській (206), Львівській (172), Івано-Франківській (169) областях та у м. Києві (179).

?? Кількість хворих на COVІD-19 зростає щодня по всій країні. Антирекорди кількості нових випадків інфікування фіксуються у кожній області. Подолати пандемію можливо лише за умови дотримання правил. Масковий режим, соціальна дистанція і користування антисептиками - це те, що дозволить попередити зараження коронавірусною інфекцію.

Читайте також: На Рівне нщині зафіксували понад 40 нових інфікованих та одну смерть

?? За минулу добу в Україні зроблено рекордну кількість тестувань, в тому числі методом ПЛР. МОЗ планує до 15 вересня збільшити число ПЛР-тестів в середньому до 30 тисяч на добу.

?? Вчора з ініціативи очільника МОЗ відбулося засідання Ради ректорів закладів медичної освіти. В Україні 17 закладів медичної освіти, з них 3 – післядипломної освіти та 14 – вищої. У 2020 році заклади медичної освіти випустили 10 667 фахівців.

?? У закладах охорони здоров’я залишаються недоукомплектованими 24,7 тисячі лікарських посад. При цьому дефіцит кадрів у сільських медзакладах складає близько 8 тисяч осіб.

Читайте також: Чому місто Рівне не потрапило до "червоної" зони?

?? З початком пандемії перед Україною особливо гостро постала проблема нестачі епідеміологів. Країні не вистачає більше 50 відсотків лікарів цього профілю. 5 років тому було ліквідовано медико-профілактичні факультети.

?? Реформування медичної освіти повинно, зокрема, передбачати автономізацію медичних освітніх закладів, вдосконалення системи тестувань студентів, адаптації освітньої програми до світових стандартів. Мета МОЗ – щоб українські дипломи визнавалися у всьому світі. Наразі в Україні медичну освіту здобувають студенти зі 127 країн.

?? Важливою складовою медичної реформи має стати суттєве підвищення зарплати медикам. З вересня цього року почнеться перший етап збільшення оплати праці медичним працівникам. У 2021 році суттєве підвищення зарплат медикам буде закладено у фінансування медичної системи через НСЗУ. 

Читайте також: Антирекорд за увесь час пандемії: в Україні виявили 2328 нових інфікованих