Думки про жувальну гумку розходяться: для одних це необхідний елемент гігієни після їжі, інші бачать в жуванні лише погану звичку. В інтернеті можна зустріти найрізноманітніші приписувані жуйці властивості: вона нібито допомагає не переїдати, покращує пам'ять і лікує депресію; однак можна почути і про те, що жувальна гумка шкодить зубам або викликає головний біль. Подивимося, що говорять на тему стоматологи та інші експерти, чи можливе передозування жуйкою.

Користь
(Для зубів і не тільки)

Жуйка, яка не містить цукру, дійсно допомагає профілактиці карієсу у дітей і дорослих: вона сприяє виділенню слини, механічно омиває зуби і нейтралізує кислоту, а ще може містити корисні компоненти. Найпоширеніший з них - ксиліт; він уповільнює розмноження бактерій, що викликають карієс, і надає жуйці солодкий смак. Жувальна гумка може допомагати і при інших станах, пов'язаних з дискомфортом в порожнині рота: наприклад, при сухості в роті (хоча, за даними одного огляду, жуйка справлялася з цією проблемою не краще, ніж замінники слини). Головне пам'ятати: жуйка не замінює зубну пасту, щітку і флос, а лише доповнює їх. Ритмічне жування сприяє виробленню серотоніну, що покращує настрій. Є розрізнені дані про те, що жувальна гумка може знижувати рівень стресу і тривоги, покращувати концентрацію, полегшувати втому в денний час доби, знижувати неприємні відчуття, коли людина голодна, - правда, якість цих досліджень найчастіше залишає бажати кращого. Здоровий глузд підказує, що по-справжньому знизити рівень стресу можна, лише усунувши його причини, - але якщо це неможливо і жуйка допомагає відчути себе краще, чому б нею не скористатися.
Свіжий подих
Неприємний запах з рота може бути викликаний різними причинами, перед якими жуйка виявиться неспроможна: найчастіше це погана гігієна міжзубних проміжків, карієс або пародонтит, іноді - хвороби легенів або шлунка. Вона особливо не допоможе і після викуреної сигарети (запах від волосся і одягу все одно збережеться) або таких продуктів, як цибуля і часник - їх ароматичні молекули потрапляють в кров і випаровуються через шкіру. Але, звичайно, жуйка може освіжити дихання після чашки кави або обіду, а з більш серйозними ситуаціями варто звернутися до лікаря.
Жуйка і шлунок
Існує думка, що як тільки жуйка потрапляє в рот, починається вироблення шлункового соку - і якщо їжа не потрапить в шлунок, він почне «перетравлювати себе сам». Але в дійсності все навпаки: жувальна гумка підсилює вироблення слини, а її ковтання призводить до того, що кислота в стравоході нейтралізується або вимивається швидше. Жуйка може полегшувати симптоми при гастроезофагеальному рефлюксі (стан, при якому вміст шлунка потрапляє в стравохід); його типові симптоми - печія або відчуття клубка в горлі. При цьому є деякі докази, що жуйка і правда рефлекторно запускає функції шлунково-кишкового тракту і може, наприклад, прискорювати відновлення роботи кишечника після операцій, включаючи кесарів розтин.
Нікотинова жуйка
Замісна нікотинова терапія використовується для людей, які хочуть кинути курити; зазвичай нікотин міститься в пластирі абов  жувальній гумці, звідки він повільно вивільняється. Бувають і інші форми: льодяники, спреї та інгалятори. За даними систематичного огляду, всі ліцензовані форми такої терапії, включаючи жуйку, підвищують шанси на успішну відмову від куріння.
Чи можна ковтати жуйку
Хоча вона для цього не призначена, проковтнути жуйку безпечно (і з більшістю людей таке хоча б пару раз в житті відбувалося). Жувальна гумка інертна і не перетравлюється, але завдяки перистальтиці переміщається по шлунково-кишковому тракту і виходить з нього природним шляхом за пару днів. Експерти клінік Мейо відзначають, що в дуже рідкісних випадках через проковтування дуже великих кількостей жуйки в поєднанні з запором у дітей розвивалася кишкова непрохідність - так що краще не вводити її ковтання в звичку; але і вірити чуткам про те, що жуйка буде сім років лежати в шлунку, фахівці не радять.
Занадто багато - це скільки
Щоб захистити і додатково очистити зуби, жуйку можна використовувати після кожного прийому їжі протягом дня - особливо якщо немає можливості почистити їх щіткою з пастою. Тривалість жування - в межах двадцяти хвилин; після цього жуйка втратить свій смак, та й додаткової користі вже не буде, а ось навантаження на жувальні м'язи може виявитися занадто високою.
Головний більта інші проблеми
Постійне жування може призвести до втоми жувальних м'язів і болю в скронево-нижньощелепного суглоба (особливо якщо є проблеми з прикусом). Постійна м'язова напруга - часта причина головного болю; один з її поширених видів так і називається - «головний біль напруги». Можливо, жуйка може служити і тригером нападів мігрені.
Такі підсолоджувачі, як сорбіт і ксиліт, здатні викликати діарею - правда, для цього їх потрібно досить багато; наприклад, що провокує пронос доза сорбіту - 30 грамів, стільки міститься приблизно в 24 подушечках жуйки. Але у людей з синдромом подразненого кишечника ризик підвищений; їм жувальна гумка не рекомендується. Цікаво, що для полегшення болю при цьому ж синдромі в клінічному дослідженні вивчали жуйку з каннабідіола (похідним марихуани); дослідження завершилося в 2017 році, але результати не опубліковані.
Розлади харчової поведінки

Надмірне вживання жуйки може бути ознакою розладів харчової поведінки: вона смачна і тимчасово заглушає голод або відволікає від нього, і люди з нервовою анорексією або булімією часом витрачають цілу упаковку в день, а то і більше. В середньому люди з розладами харчової поведінки використовують в чотири рази більше жуйки без цукру, ніж інші. Крім «замінника» їжі або джерела гарного настрою, люди з булімією можуть використовувати жуйку, щоб компенсувати проблеми з зубами, що виникають із-за частої блювоти, або замаскувати неприємний запах. Описаний випадок небезпечної гипонатриемии (занадто низького рівня натрію в крові) в результаті проносна і сечогінна  дія жуйки: пацієнтка з нервовою анорексією вживала близько 150 подушечок в день. Британські таблоїди пару років назад розповідали про історію дівчини з таким же діагнозом - її звичка постійно жувати жуйку привела ще й до гіпертрофії жувальних м'язів.