Сьогодні, 14 серпня віряни відзначають свято Медового спаса, або як кажуть у народі - Маковія. Це перший з трьох існуючих. Далі йдуть Яблучний і Горіховий. До церкви несли освячувати букет з польових квітів. Скільки ж коштувало маковійське зілля та що це свято означає для рівнян.

Свято Маковія — це поєднання народних українських традицій та християнських легенд. В цей день християни вшановують пам’ять семи мучеників Маккавеїв. Також, віряни відзначають Походження чесних древ Животворчого Хреста.

До церкви парафіяни несуть освячувати воду, мед і "маковійчики". Це букети з різних польових квітів. Ними біля рівненських храмів почали торгувати ще з самого ранку. Ціна такого "маковійчика" коливається в межах 15 гривень.

Парафіяни йдуть до церкви з хорошим настроєм. Раді прийдешньому святу. А також вірять, що в цей день можна очиститися від гріхів.

На Маковія розпочинається Успенський піст, тож бажано утриматися від їжі. Рекомендовано цього дня вживати сирі фрукти і овочі, горіхи, мед, сухофрукти та хліб.

Читайте також: Аграрії Рівне нщини завершують збирати ранні зернові