Міцний, гнучкий хребет - запорука хорошого імунітету. Ця ідея була озвучена китайськими лікарями багато століть назад, а в наші дні знайшла підтвердження в рамках доказової медицини. Як треба впливати на хребет, щоб імунітет зміцнювався?

Як ви, можливо, пам'ятаєте з уроків анатомії, всередині хребта знаходиться спинний мозок - орган кровотворення, одна з основних складових імунної системи. Чим краще цей орган забезпечується живильними речовинами, тим якісніше організм може захищатися від небезпек: вірусів, бактерій та інших агентів. Що ж може перешкодити спинному мозку працювати в повну силу?
Чи можна розслабити мозок?

Головний і спинний мозок знаходяться всередині твердої мозкової оболонки - ще однієї структури, створеної природою для захисту цих важливих органів, «процесорів» тіла. Одне з якостей цієї оболонки - натяг. Якщо вона вільна, ніде «насильно" не зафіксована, то це гнучка структура, всередині якої знаходяться, зокрема, спинний мозок і ліквор - спинномозкова рідина. Чим вільніше і ритмічніше циркулює ліквор, тим краще харчується і працює спинний мозок. Якщо ж тверда мозкова оболонка якось зафіксована, «перетягнена», наприклад, через травму або викривлення хребта, то ліквор циркулює не так, як це задумано природою, і спинний мозок може відчувати дискомфорт. Відчути ці внутрішні процеси неможливо, але в наших силах вибудувати баланс тіла, при якому ліквор циркулює інтенсивніше і спинний мозок працює в найбільш комфортних умовах.
Краніосакральна терапія
Один з напрямків остеопатії - «краніосакральна терапія»: набір технік, які допомагають вибудувати баланс черепа і крижів (місць основного «кріплення» твердої мозкової оболонки) і налагодити ритмічну, ефективну циркуляцію ліквору. Остеопат, який володіє цією технікою, руками діагностує стан твердої мозкової оболонки, «слухає» ритмічність руху ліквору і коригує накопичені відхилення.
Вправи для балансу «череп - крижі»
Деякі вправи можна виконувати і самостійно, без допомоги остеопата. Це допоможе опосередковано впливати на тверду мозкову оболонку, розслабляючи область крижів і першого шийного хребця і вибудовуючи баланс між ними. Крім того, виконуючи їх, ви зможете відчути, наскільки легше і вільніше стає тіло, в якому розслабляються ці дві важливі точки. Приємні відчуття будуть сигналом того, що ви опосередковано стимулюєте роботу спинного мозку і працюєте над зміцненням імунітету.
Шия журавля
Ця вправа спрямована на розслаблення і розкриття області першого шийного хребця.
1. Встаньте рівно, плечі розслаблені, руки накривають низ живота, коліна м'які, трохи зігнуті.
2. Голова йде вперед, шия і плечі розслаблені, область першого шийного хребця м'яко стискається.
3. Голова і шия рухаються вниз: уявіть, що перед вами стіна, і «пропрасовуйте» її носом.
4. Голова обертається вперед і повисає на підставі шиї. Під вагою голови розкриваються міжхребцеві простори шиї. Щоб поглибити розслаблення області першого шийного хребця, задайте собі питання: що я можу ще розслабити, щоб відчути голову трохи важче?
5. Від сьомого шийного хребця (підстава шиї) вся шия ніби «проростає» наверх, повільно і спокійно, хребець за хребцем. Голова піднімається в останню чергу. Відзначте розслаблення і розкриття області першого шийного хребця.
Повторіть вправу кілька разів. Секрет успіху - в мінімальній швидкості і максимальної уваги, яке слід від хребця до хребця, з кожним рухом поглиблюючи розслаблення шиї, плечей і області першого шийного хребця.
Розтяжка тигра
Ця вправа на розкриття області крижів - основи хребта.
1. Початкове положення: ноги на рівні плечей, стопи розгорнуті всередину. В ногах не повинно бути хворобливих відчуттів і дискомфорту.
2. Коліна залишаються прямими, живіт, сідниці, область паху розслаблені. Крижі йде назад, руки (для балансу) - вперед. Зберігаючи спину прямою, зробіть нахил вниз.
3. Нахилившись, відпустіть голову, плечі і руки, дозвольте їм повиснути. Зосередьте увагу на області крижів, відзначаючи, як розворот стоп забезпечує розворот в тазостегнових суглобах і розкриття, розслаблення всієї області крижів.
4. Зігніть коліна і, округляючи спину, повільно піднімайтеся наверх. Ваше завдання - зберегти розслаблення в області крижів, сідниць і живота в кожен момент підйому. Піднявшись, відновіть розслаблення спини і області тазу, яке було досягнуто в попередній позі.
Повторіть нахил 3-5 разів, приділяючи максимум уваги фазі розслаблення.

Якщо в попереку виникають хворобливі відчуття, цю вправу потрібно виконувати з опорою на стілець.