Вже близько 10 років Рівненщина посідає одне з перших місць в Україні з охоплення дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, сімейними формами виховання. На сьогодні в області близько 95% дітей цієї категорії охоплено родинними формами виховання.

Пресслужба Рівне нської облдержадміністрації інформує, що кількість усиновлень щороку зростає. Лише з початку 2020 року в Рівне нській області всиновлено 15 дітей, а 17 - влаштовано до прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу. Водночас, 80 дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, потребують влаштування у сімейні форми.

"Охочих всиновити дітей на Рівне нщині вистачає – 30 родин чекають своєї черги на усиновлення, - розповідає начальник служби у справах дітей Рівне нської ОДА Віктор Марчук. - Проте більшість хоче забрати одного малюка до 5 років, рідше - двох з однієї родини. Разом з тим, нажаль, сиротіють діти і старшого віку та сімейні групи по дві, три і більше дітей. Тому, хоча пріоритетною є саме форма всиновлення, для таких дітей можливістю виховуватись в родині є влаштування під опіку чи піклування, прийомні сім?ї, дитячі будинки сімейного типу".

  • На сьогодні допомога при всиновленні складає 41280 грн. Одноразово виплачується 10 320 грн, решта – впродовж трьох років.
  • Допомога на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування, в залежності від віку дитини надається у розмірі від 4 647 до 5492 грн щомісяця. На дітей з інвалідністю – від 6506 до 7689 грн. Грошове забезпечення батьків - в розмірі 1 прожиткового мінімуму на особу працездатного віку
  • Також передбачено придбання державою службового житла для створення дитячого будинку сімейного типу на базі родин, які виявили бажання взяти на виховання 5 і більше дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Це передбачено постановою Уряду від 15.11.2017 №877, зі змінами від 01.06.2020 №515.
  • Піклується держава і про дітей цієї категорії, які вже йдуть в доросле життя. Нещодавно Президент України Володимир Зеленський підписав закон № 785-ІХ про збільшення стипендії дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування до 150 відсотків розміру прожиткового мінімуму.
  • Декілька років поспіль держава надає кошти на придбання власного житла для дітей цієї категорії. На ці потреби цьогоріч Рівне нській області передбачено 33 млн грн.

Детальну інформацію про всиновлення, опіку чи створення ДБСТ можна дізнатися у Службі дітей Рівне нської ОДА, тел. (0362)695-199.

Читайте також: Дитсадки Рівне нщини поступово відновлюють свою роботу