Основні меседжі брифінгу.

?? За минулу добу захворіло 1008 осіб, з них 65 дітей та 42 медпрацівники. Госпіталізовано 202 особи. За останню добу в Україні зафіксовано 25 летальних випадків, одужали 387 пацієнтів. Загалом за добу здійснено 13 301 тестування, з них
10 083 дослідження — методом ПЛР і 3218 — методом ІФА.

?? Найбільшу кількість випадків зареєстровано у Львівській (130), Івано-Франківській (121), Харківській (117) та Чернівецькій (108) областях.

?? Стрімко зростає кількість осіб, яким потрібна госпіталізація. МОЗ роз’яснює, що хворих на COVID-19 виявляють більше, ніж кілька місяців тому, не тільки через збільшення кількості тестувань (200 на день — на початку квітня, понад 15 000 на день — зараз). Збільшення кількості госпіталізованих (це пацієнти із середнім і тяжким перебігом хвороби) — це дуже тривожний сигнал, який означає, що хворіти справді стали частіше. Львівська область уже перейшла поріг у 50% заповненості ліжок, і почалось розгортання лікарень другої хвилі.

?? Наразі в лікарнях другої хвилі визначено 10 237 ліжок для госпіталізації хворих на COVID-19. Ці лікарні мають 851 реанімаційне ліжко та 1442 апарати ШВЛ. Також, окремо, збільшено кількість ліжок з централізованою подачею кисню та апаратів ШВЛ. Здійснено закупівлю понад 1 млн респіраторів, рукавичок, захисних щитків та медичних масок.

?? Додатково МОЗ має у спільному зі Світовим банком проєкті кошти на запобігання поширенню та посилення відповіді на пандемію COVID-19 в Україні. За ці кошти буде закуплено 1 млн 200 тис ПЛР-тестів на COVID-19 та лабораторне обладнання і витратні матеріали для проведення тестувань.

?? МОЗ закликає не ставитись легковажно до COVID-19, адже коронавірус набирає обертів — про це свідчить і кількість нових хворих, і кількість госпіталізацій. Дотримання епідеміологічних правил — це найголовніше, що ми можемо зробити у боротьбі з коронавірусною хворобою.

?? Обов'язок щодо виявлення дітей з ознаками респіраторних захворювань, термоскринінг та дотримання рекомендацій МОЗ, у тому числі і санітарних норм, покладається на керівництво та власників шкіл. Усі рекомендації чітко визначені МОЗ і за допомогою МОН доведені до регіональних освітніх підрозділів.

Читайте також: COVID-19 на Рівне нщині : додалося ще 29 нових інфікованих