Фото ілюстративне
Домашнє відбілювання зубів. Сучасні методи. Думки за та проти

Відбілювання зубів: засоби, методи, вплив на емаль та безпечність процедур

Відбілювання зубів – поширена послуга в стоматологічних клініках з використанням різних методів для досягнення вираженого естетичного ефекту. Отримати білосніжну посмішку можна із збереженням емалі, але певні різновиди процедур мають виконуватись виключно під наглядом лікаря. 

Для відбілювання зубів Люмі-Дент пропонує комбінувати різні за дією методи для отримання бажаного відтінку. Кількість та тривалість маніпуляцій залежать від наявності карієсу, інших патологій та необхідності їх попереднього лікування, кольору та стану емалі. Робити безпечне відбілювання зубів треба із подальшим корегуванням правил харчування та вживання напоїв, щоб колір продуктів був без яскравого забарвлення для тривалого збереження отриманої естетики.

Доступні різновиди професійних технологій

Різні види відбілювання зубів доступні не тільки в стоматологічних клініках, але і для домашнього використання. Між собою вони відрязняються методикою проведення, ефективністю, кількістю необхідних процедур, вартістю. 

Разом із косметичним відбілюванням зубів треба пам'ятати про гарантію безпеки та збереження здоров'я, цілісність емалі. З кожним наступним разом посмішка буде наближатись до категорії ідеальної та сяючої. Сучасні методи відбілювання зубів, які мають попит серед жінок та чоловіків різного віку, бувають наступні:

    • технологія ZOOM;
    • фототехнологія (вплив світлом);
    • лазер та ультразвук; 
    • піскоструйна очистка Air Flow;
    • ендодонтична методика.

Засоби з домашнього арсеналу для білосніжної посмішки

Проводити відбілювання зубів вдома можна після консультації із стоматологом, який допоможе обрати засіб та виконає санацію ротової порожнини. Цей варіант підходить для зайнятих людей з відсутністю можливості відвідувати клінічні установи. Паста для відбілювання зубів – неагресивний та завжди доступний метод для полірування поверхні без пошкодження емалі. 

Цей засіб доступний для використання вдома на постійній основі для підтримання результату після професійних процедур. Досить часто роблять відбілювання зубів содою, яка є на кухні в кожному домі, проте спосіб відноситься до абразивних. 

При частому застосуванні можливе пошкодження поверхні та зменшення товщини емалі внаслідок її поступового стирання. Відбілювання зубів вугіллям є більше безпечним способом у порівнянні із содою, бо має не такий сильний абразивний ефект. Як варіант, вдома можна спробувати маркер для відбілювання зубів, в основі дії якого є хімічна дія, а не шліфувальна.

Стоматологічні лампи та спецгелі – просто та доступно кожному

Проводити самостійно відбілювання зубів лампою в якості каталізатора для освітлення емалі – зручний та безпечний спосіб досягнути поставленої мети. При такому виборі потрібно підбирати спеціальні гелі для відбілювання зубів, з чим зможе допомогти лікар після огляду. В середньому для помітних змін знадобиться не менше 2 тижнів, а один сеанс триває близько 20 хвилин. 

Система відбілювання зубів є абсолютно безболісною, тому не дивно, що на фото завжди люди виглядають задоволеними результатом. Чи може бути домашнє відбілювання зубів з лампою і гелем радикальнішим у порівнянні із професійними засобами? Ні, бо причина полягає в концентрації діючих речовин та глибині їх проникнення для отримання потрібного освітлення і кольору. Засіб для відбілювання зубів в домашніх умовах дозволяє підтримувати потрібний колір після проходження курсу процедур в стоматологічній клініці.

Дієві підручні засоби

При абразивному і хімічному відбілюванні зубів різниця полягає у основній дії відносно поверхні емалі. Використання пасти і соди належить більше до абразивного методу, оскільки дієвість полягає у механічному очищенні від нальоту та поліруванні. Лампа і гель є хімічним способом, і такі засоби для відбілювання зубів працюють на основі діючої речовини перекису водню. Вдома також використовують активоване вугілля, яке змішують з пастою. 

Метод абразивного типу є менш дієвий у порівнянні із хімічним вапливом на наліт та інші відкладення, включаючи зміну відтінку дентину, але функцію очищення виконує добре. Вугіллям користуються не частіше 1-2 разів на тиждень, щоб не пошкодити поверхню, зробивши мікроподряпини. Маркер, система із капою, вугілля, сода – подивіться на ефект відбілювання зубів до і після, а потім визначайтесь із підходящим для вас засобом.

Шкідливо чи ні – головне питання

Про відбілювання зубів за і проти думок з точки зору шкідливості, актуальності висловлюється багато. Будь-яка система (ZOOM, Air Flow), маркер, вугілля, паста, сода, лазерна чи ультразвукова технологія – все це підбирається індивідуально, адже кожен пацієнт має свій колір, патології та очікування. 

А чи шкідливе відбілювання зубів вдома або в стоматологічній клініці – головне питання у тих, хто дивиться фото з білосніжними посмішками. Ні, якщо підходити грамотно до вибору методики з урахуванням анамнезу (наявність карієсу, схильність до чутливості на кисле, солодке, холодне). Під наглядом лікаря та при систематичному контролі колір посмішки буде радувати багато місяців, а до цього додається ще бонус у вигляді впевненості у собі та привабливості.

Автор статті: Нагірна Юлія Михайлівна