Фото: Getty
Причиною вибухів у столиці Лівану, внаслідок яких загинули щонайменше 78 людей, вважають 2750 тонн аміачної селітри.

Вчора, 4 серпня, у порту ліванської столиці Бейрут прогриміли два потужні вибухи, які утворили над містом грибоподібну хмару. Вибухові хвилі швидко поширилися містом, завдавши шкоди навіть на околицях. 

Внаслідок події загинули щонайменше 78 людей, тоді як ще близько чотирьох тисяч осіб отримали поранення різного ступеня тяжкості, повідомляє Аl Jazeera. Однак ця цифра не остаточна і може змінитися.

В уряді Лівану вважають, що причиною вибуху стали 2 750 тонн конфіскованої аміачної селітри, що впродовж шести років зберігалася в столичному порту без належних заходів безпеки.

Губернатор Бейруту Марван Аббуд порівняв вибух із атомним бомбардуванням Хіросіми та Нагасакі.

"За все своє життя я не бачив руйнувань таких масштабів. Це національна катастрофа", - сказав він.

Студентка з України Ірина Карапата, яка навчається у ліванському університеті "Каслік", в інтерв'ю для hromadske розповіла, що вибухи були надпотужними, повибивались усі шибки та двері.

Дівчина перебувала за 5 кілометрів від місця події, коли увечері відчула перший вибух.

"За хвилю будинок почав хитатися як від землетрусу і одразу пролунав другий потужний вибух, який заглушив вуха, а далі паніка, посипались вікна у сусідів. Перша думка - атака Ізраїлю. Одразу зник Інтернет, зв’язок. Коли ми вибігли на вулицю, побачили клуби червоного диму зі сторони порту", - розповіла Ірина.

Вона додала, що люди тікали та намагалися триматися на безпечній відстані від місця вибуху. А звук вибуху був чутний по всій території Лівану.

Читайте також: Воскові фігури Музею мадам Тюссо "дотримуються" соціальної дистанції