Кандидоз, або молочниця, вважається найчастішою причиною дискомфорту і свербіння в області вульви і вагінальних виділень. Принаймні один епізод молочниці протягом життя був у 75% жінок, а майже у половини вона виникає неодноразово. Ситуація майже як з ГРВІ: буває у більшості, вивчено непогано, але вакцини або іншого способу викорінити цей стан немає - зате повно помилок, пов'язаних з ним.

Причини виникнення 
Причина кандидозу - грибок Candida, найчастіше виду Candida albicans, хоча зустрічаються і інші. Взагалі кандидоз може бути не тільки відносно нешкідливою інфекцією слизової оболонки - на статевих органах або в роті, - а й небезпечним системним станом, з ураженням внутрішніх органів, коли грибок виявляється в крові. Це називається інвазивним кандидозом і вимагає серйозного лікування. Грибки, що викликають молочницю, - нормальна частина генітальної мікрофлори; проблема виникає, коли їх стає занадто багато. Вони проникають в клітини слизової, провокуючи запалення, і з'являються характерні білі сирні виділення, свербіж, печіння або біль, в тому числі під час сексу або сечовипускання.
Фактори ризику
З огляду на, що один з факторів, що впливають - гормональний, молочниця виникає у 30-35% вагітних і у 30% жінок з ендокринними захворюваннями. Інші важливі фактори ризику - прийом антибіотиків, порушення імунітету (молочниця буває майже у половини людей з ВІЛ-інфекцією), підвищена вологість і температура, в тому числі з-за тісного одягу, синтетичної білизни, прокладок. Молочниці може посприяти спринцювання і застосування сперміцидів - вони теж втручаються в склад мікрофлори.
Заразно чи ні
Кандидоз часто вперше виникає після початку статевого життя. Що стосується передачі інфекції, в терапевтичних рекомендаціях зустрічається одна і те ж формулювання: кандидоз не передається статевим шляхом і не вважається ІПСШ, що не виключає його виникнення на статевому члені партнера. Правда, при вивченні лесбійських і бісексуальних пар з'ясувалося, що кількість партнерок за останній рік було прямо пов'язане з ризиком молочниці. Дослідники зробили висновок, що передача видів Candida статевим шляхом між жінками не виключена. Проте за замовчуванням (якщо немає скарг) лікувати партнера або партнерку не потрібно.

Як лікувати і коли йти до лікаря
При гострому кандидозі є кілька варіантів: вагінальні протигрибкові препарати в свічках або кремах або флуконазол в капсулах, яку потрібно проковтнути - місцеве лікування зазвичай займає близько тижня, а капсула приймається одноразово. Ці методи вважаються однаковими за паливною ефективністю і безпеки, тобто жоден з них не кращий за інший. Вагітним краще вибирати місцеві препарати. Якщо молочниця виникла вперше, якщо ви не впевнені, що це молочниця, якщо безрецептурні препарати не допомагають або допомагають ненадовго - потрібно звернутися до лікаря. Діагноз встановлюється не тільки на підставі скарг, виду виділень та запалення слизової - потрібно ще й лабораторне дослідження. Для цього беруть мазок з піхви, який відправляють в лабораторію і там можуть вивчати різними методами - від мікроскопії до визначення ДНК грибів Candida.
Профілактика

Якщо є ендокринні порушення, потрібно їх лікувати - наприклад, при цукровому діабеті домагатися гарного контролю рівня цукру в крові. При призначенні антибіотиків за замовчуванням протигрибкові засоби не потрібні - але тим, у кого кандидоз виникає чотири рази на рік або частіше, вони як раз можуть знадобитися. Така молочниця називається рецидивуючою, і варто обговорити з гінекологом профілактику її загострень - дізнатися, що робити, якщо вам призначать антибіотики або, можливо, якийсь засіб для інтимної гігієни вам краще підходить. З огляду на те вологе середовище  може сприяти розмноженню грибків, краще вибирати бавовняну білизну, особливо в жаркому кліматі або влітку. Для жінок, які практикують секс з жінками, рекомендується уникати контакту між геніталіями (або між вульвою і руками), ретельніше стежити за гігієною секс-іграшок в період загострення молочниці у однієї з партнерок.