Новини Рівного. Відео on-line. Все про телекомпанію - Телеканал «Рівне 1»
33001 Україна, Рівне Петра Могили, 28 Г
096-11-400-11 info@rivne1.tv
Simple Article
29.07.2020
35 років за кермом тролейбуса

Любов Кузьмівна Капорцева - одна з багатьох жінок-водійок у Рівне нському тролейбусному управлінні. Проте вона - одна з тих, хто працює на цій посаді найдовше - 35 років відданої праці з перервами на три декретні відпустки. Жінка поділилася, чому ніколи не покине свою роботу, розповіла про свою родинну династію водіїв і про найзаповітнішу мрію,

пов'язану з роботою.


Пані Люба народилася на Здолбунівщині. В с.Спасів закінчила середню школу. Одразу після закінчення школи пішла проситися на роботу в тролейбусне депо, але її не взяли, адже на той момент дівчині ще не було 18 років. Тому спочатку вона пішла працювати на тракторний завод, там вивчилася на водія.

Через два роки Любов все ж повернулася в тролейбусне управління і стала водійкою тролейбуса.

Почала працювати у далекому 1984 році. І з того часу жодного разу не пошкодувала, що обрала таку професію.


"Із самого дитинства я дуже хотіла бути водійкою"
В мене з дитинства була якась особлива любов до транспорту і водіння. Хоч на той час було менше можливостей, але я їздила і на мотоциклах, і на автомобілях. І зараз без проблем керую автівкою. Мені це дуже подобається. Отримую задоволення від їзди, від дороги, від атмосфери, коли ти за кермом. Водієм, і тим паче, водійкою тролейбуса, може бути тільки той, хто дуже любить свою роботу. А я свою роботу обожнюю.
Керувати тролейбусом не надто складно, але виникають, звісно, і труднощі. Та пані Люба їх не боїться. Каже, що жінки нічим не поступаються у цій справі чоловікам. А в дечому жінки навіть витриваліші.

Не лякає жінку тяжке кермо, великі габарити тролейбуса і робота під напругою. Вже давно для пані Люби не проблема самостійно поставити на місце струмоприймачі.

Робочий день у жінки розпочинається, здебільшого, о 06:45, а закінчується о 19:30, з перервами на обіди. Працювати може три-чотири дні, а далі - вихідний. Робота не проста, але незважаючи на це, Любов Кузьмівна любить її всім серцем.
Робота приносить мені лише задоволення. За стільки років у мене жодного разу не виникали думки про зміну професії. Дійсно, я навіть думати про це не хочу. Я дуже сильно люблю те, що роблю. З останньої декретної відпустки я повернулася раніше, бо дуже вже сумувала за роботою.
Пані Люба має трьох дочок. Всі вони вже одружені та будують власні сім'ї. Жінка ділиться, що доньки завжди пишалися роботою мами, а зараз вже передають це відчуття своїм дітям. У Любові Кузьмівни шестеро внуків, старші люблять приходити до бабусі на роботу, кататися разом з нею по маршруту і милуватися містом з вікна тролейбуса.
Ні одна з моїх доньок не працює водійкою. Натомість, у тролейбусному управлінні водіями працюють троє моїх племінників. Можна сказати, що у нас тут ціла династія.
"Чоловік завжди казав, що мені залишилось навчитися керувати лише літаком"
4 роки тому Любов Кузьмівна втратила чоловіка. Каже, що той нелегкий період допомагала пережити саме робота і підтримка найрідніших. Після смерті чоловіка довелося стати сильнішою, взяти на себе більше родинних обов'язків.

Чоловік чи жінка: кому більше підходить професія водія тролейбуса?

У нас дуже хороший колектив. Звичайно, я більше спілкуюся з жінками, але й у спілкуванні з чоловіками проблем не виникає. У нас чудовий керівник, на його підтримку завжди можна розраховувати. Якщо говорити про те, хто більше підходить для професії водія тролейбуса, то тут неважливо, чоловік ти чи жінка. Важливий, насамперед, професіоналізм і любов до роботи. З усіх новеньких, хто приходить на цю посаду, залишаються ті, кому це подобається. А якщо це не їхнє, то вони розуміють це після кількох днів роботи.
Пані Люба їздить на старому тролейбусі, якому вже більше 30 років. Зараз її найбільша мрія, яка пов'язана з роботою - пересісти за кермо новенького тролейбуса. Жінка впевнена, що скоро так і станеться, адже вірить у себе.

А ми щиро бажаємо цього Любові Кузьмівні, бо вона дійсно цього заслуговує.

Спілкувалася - Людмила Кнапець

This site was made on Tilda — a website builder that helps to create a website without any code
Create a website

К сожалению, браузер, которым вы пользуетесь, морально устарел,
и не может нормально отображать сайт.

Пожалуйста, скачайте любой из следующих браузеров: