Проблеми з хребтом у шийному відділі бувають у багатьох, але часом виявляються занадто пізно, коли допомогти здатна тільки операція. Як же зрозуміти, що в шиї формується грижа, і які профілактичні засоби застосувати, щоб уникнути ускладнень? Єдиний симптом - дискомфорт або тягнучі болі в шиї в кінці робочого дня. Іноді - головний біль. Але у кого їх немає? На такі «м'які» симптоми можна роками не звертати уваги. Рівно до того моменту, коли грижа або протрузія почнуть тиснути на нервові закінчення.

 Защемило!


Що ж відбувається, коли нерв вже защемило? Зазвичай це відбувається раптово: все було нормально, але якось невдало повернулися, щось піднялив, спали у незручній позі - і шия починає боліти. Біль віддає в лопатку, плече, передпліччя. В деяких випадках при тиску на нервовий корінець німіють пальці рук і кисті. Один з тривожних симптомів, який говорить про складну ситуацію і, можливо, необхідності хірургічного лікування грижі, - слабкість в руці, в яку віддає біль.
Як лікувати?
Лікування такого защемлення, на жаль, може зайняти місяці: щоб протрузія або грижа перестали тиснути на нервове закінчення, лікар може порекомендувати комплекс заходів. Але в будь-якому випадку слід пам'ятати, що відновлення потребує часу. Мета лікування полягає в тому, щоб розслабити м'язи навколо ураженого диска - усунути м'язовий спазм. За рахунок цього диск, який виїхав зі свого місця (протрузія), або тріснутий диск, з якого виділилося пульпозне ядро (грижа), частково або повністю повертається на місце, набуває вихідну форму і перестає тиснути на нервове закінчення.
Що може зробити лікар:
• прописати знеболюючі, щоб зняти біль. Це не можна в повній мірі назвати лікуванням, так як таблетки не усувають причину захворювання, а просто допомагають комфортно пройти через період відновлення. В крайньому випадку, коли біль не вдається зняти, можуть призначити знеболюючі ін'єкції - так звану «блокаду»;
• рекомендувати фізіотерапію. Залежно від стану пацієнта, інтенсивності болю і запального процесу, можуть призначатися остеопатичні процедури або масаж, акупунктура, ті чи інші варіанти прогрівань. Ці процедури працюють з причиною хвороби. Вони дозволяють розслабити м'язи навколо потерпілого міжхребцевого диска, повернути хребту анатомічно вірну форму. Потрібен курс процедур, щоб фізіотерапія стала давати результати;
• направити на відновну гімнастику - і таким чином поглибити розслаблення навколо потерпілого диска і навчити м'язи руху на розслаблення. Без гімнастики фізіотерапія, як правило, буде носити тимчасовий характер: фахівець допомагає тілу розслабитися в горизонтальному положенні (на масажному столі), після чого людина встає - і поступово звичні напруги повертаються. Гімнастика ж навчає людину знову рухатися нормально, легко і спокійно, прискорюючи одужання і захищаючи від нових загострень.
Як бути з профілактикою?


Весь описаний вище курс може займати від місяця до півроку, а в деяких випадках і розтягуватися на роки. Тільки уявіть: грижа або протрузія формувалися роками, і щоб розгорнути цей процес назад, теж потрібно чимало часу.
У міру того, як знижується рухливість в області шиї, формуються звичні напруги, знижується якість кровопостачання міжхребцевих дисків. А це і є основна причина формування протрузії або грижі. Чим менше поживних речовин отримує міжхребцевий диск, тим вище ймовірність майбутнього «защемлення».
Як же нормалізувати його харчування? Шиї, як і іншим відділам хребта, потрібна оздоровлююча гімнастика, спрямована на розслаблення формуються звичних напруг. Один з варіантів такої гімнастики - цигун для хребта Сінг Шен Джуанг, який, до речі, також дуже ефективний і в процесі відновлення після защемлень.
Гімнастика, спрямована на розслаблення м'язів уздовж хребта, покращує кровопостачання міжхребцевих дисків, захищаючи їх таким чином від дегенеративних порушень. Досить займатися розслаблюючій практикою для спини всього 15 хвилин в день, щоб забезпечити профілактику гриж і протрузій.
Крім того, можна порекомендувати профілактичне відвідування остеопата або масажиста: курси процедур дозволяють знімати напругу, відновлювати структуру хребта. Якщо ви будете регулярно відвідувати фахівців плюс розвивати результати їх роботи за допомогою гімнастики, можна з великою часткою впевненості спрогнозувати, що проблеми з шиєю не даватимуть про себе знати до найглибшого віку.