Напередодні Україна отримала першу комерційну пропозицію від компанії з Японії, яка нині перебуває на третій клінічній стадії досліджень та є першою в переліку ВООЗ серед усіх розробників нової вакцини.

Вакцина проти нового типу коронавірусу COVID-19 може з'явитися навесні 2021 року, а одна її доза вартуватиме близько 500 гривень. 

Про це головний санітарний лікар Віктор Ляшко розповів в інтерв'ю для "Українського радіо".

"З коронавірусом ми впораємося. Сьогодні це карантин, обмежувальні протиепідемічні заходи, в подальшому це будуть або препарати для лікування, або вакцина, оскільки розробки вакцини ведуться. Сім вакцин переходять в третю клінічну стадію. Я думаю, навесні у нас будуть вакцини", - зазначив Ляшко.

Він також розповів, що напередодні Україна отримала першу комерційну пропозицію від розробника вакцини з Японії.

"Вона говорить, що вакцина буде коштувати в районі 20 доларів - близько 500 гривень одна доза. І буде потребувати саме їхня вакцина дворазового введення. Ще проводяться клінічні дослідження, препарт не зареєстрований, але ми вже орієнтовно знаємо, що десь 1000 гривень потрібно буде для того, щоб захистити людину в Україні", - пояснив головний санітарний лікар України. 

За його словами, із появою вакцини першими за кошти уряду щеплення отримають медичні працівники та представники силових структур, а після них - люди похилого віку та пацієнти з хронічними захворюваннями. Ляшко вважає, що для ефективної боротьби з COVID-19 потрібно вакцинувати 100% населення.

Додамо, що за кількістю випадків захворюваності на коронавірус Україна перебуває на десятому місці в Європі, і на 36 в світі.  

Читайте також: Уряд продовжив адаптивний карантин