Під час вагітності, особливо першої, потік нової інформації може обеззброїти, а розумні поради буває важко відокремлювати від необгрунтованих.

Косметика


Бажана вагітність нерідко спонукає до покупок - і для майбутньої дитини, і для себе, особливо з урахуванням мінливого тіла. Жінки активно шукають інформацію, що не можуть не користуватися маркетологи, які розповідають про шкоду звичайної косметики, від лаків для нігтів до засобів для волосся, і пропонують нові, з унікальними формулами, розроблені спеціально для вагітних. Насправді формальдегід, толуол і фталати в складі лаків для нігтів і рідин для зняття лаку небезпечні тільки в дуже великих кількостях - якщо ви майстер манікюру та педикюру, то важливо задуматися про безпеку робочого місця і хорошої вентиляції. Засоби, що наносяться на шкіру, рідко проникають глибоко, а значить, не проникнуть в кров і не пройдуть через плаценту. Нагадаємо, що жоден продукт «від розтяжок» не гарантує, що вони не з'являться - так що можна не витрачати гроші на спеціальні масла і обійтися звичним зволожуючим кремом. Що стосується активної косметики - варто проявляти особливу обережність з кислотами і приділяти подвоєну увагу захисту від сонця, тому що і кислотні засоби, і вагітність можуть спровокувати пігментацію. Ретинол і його похідні стоять особняком - прийом цих препаратів всередину при вагітності і правда заборонений. Проте Європейське агентство з лікарських засобів стверджує, що поверхневі ретиноїди навряд чи завдадуть шкоди плоду - тобто якщо ви користувалися кремом, перш ніж дізналися про вагітність, панікувати точно не потрібно.
Процедури

Під час вагітності обов'язково потрібно один або два рази зробити професійну гігієну зубів і вилікувати карієс, якщо він є; рентгенографія і анестезія набагато менш шкідливі, ніж джерело інфекції у вигляді хворого зуба або запалених ясон. Також всім вагітним показана вакцинація проти кашлюку і, в відповідний сезон, проти грипу. Звичайна тактика для інших втручань така: якщо процедура не критична для здоров'я, краще відкласти її до періоду після пологів. Це відноситься до початку лікування брекетами, пірсингу, татуювань, б'юті-ін'єкціям або лазерним процедурам. Якщо ви зробили уколи ботокса, а потім дізналися про вагітність, не панікуйте - судячи з усього, це безпечно. Неінвазивні процедури на зразок масок або воскової епіляції під час вагітності не зашкодять, а масаж може серйозно допомогти тим, у кого втомлюється спина або набрякають ноги. Стригти, фарбувати і освітлювати волосся можна за звичним графіком і звичайними засобами.
Продукти
Мабуть, мало з чим пов'язано стільки міфів, скільки з дієтою вагітних. Іноді з чистих забобонів, а іноді з помилковою впевненості про шкоду з'являються найдивніші заборони - на гриби, гостру або їжу певного кольору. Насправді продуктів, які можуть завдати шкоди майбутньому дитині, не так вже й багато: в основному це їжа, в якій можуть селитися бактерії, безпечні для дорослої людини, але небезпечні для плода. До таких продуктів відносяться сири з білою і блакитною пліснявою, сирі або напівсирі яйця, будь-які паштети, включаючи овочеві, сире або на пів сире м'ясо, наприклад стейки прожарювання rare. Експерти також застерігають проти таких м'ясних продуктів, як салямі або хамон - в них можуть бути збудники токсоплазми; правда, при готуванні (наприклад, якщо скибочки пепероні відправляються в духовку разом з піцою) ризик нейтралізується. Морепродукти не повинні бути сирими - інакше можна отримати бактеріальну або вірусну інфекцію, а таких видів риби, як акула, риба-меч і марлин, слід уникати через підвищеного вмісту ртуті. Суші істи можна, якщо риба була попередньо заморожена. Найкраще, що можна зробити для свого раціону під час вагітності, як і на будь-якому іншому етапі життя, - це підтримувати його різноманітним, збалансованим, заснованим на овочах, фруктах, крупах і бобових, без великої кількості солі і цукру. У третьому триместрі через зсув внутрішніх органів часто з'являються печія і відрижка - так що варто перейти на маленькі порції, уникати продуктів, що провокують ці симптоми, і не лягати відразу після їжі. Гостре на цьому етапі і правда може додавати незручностей, зате допомагає справлятися з нудотою в першому триместрі.

Напої 


У Південній Європі ніхто не здивується, якщо вагітна жінка замовить келих вина до вечері - місцеві традиції мало не прирівнюють цей напій до води. І все ж офіційні рекомендації в цьому питанні однозначні: безпечна доза алкоголю під час вагітності невідома - іншими словами, будь-яка доза вважається небезпечною. Знову ж таки, якщо ви зробили пару ковтків і зрозуміли, що у ваш безалкогольний коктейль помилково налили алкоголь, можна впевнено сказати, що непоправної шкоди майбутній дитині ви не нанесли. Краще не переживати через це, але і не пити алкогольні напої спеціально. Кофеїн рекомендується обмежити до 200 міліграм на добу. Тим, хто звик пити багато кави, після перших двох чашок потрібно перейти на напій без кофеїну. Ця речовина є також в чаї, колі і енергетичних напоях. Потрібно пам'ятати, що газована вода зазвичай містить ще й цукор у великих кількостях, взагалі не будучи частиною збалансованого раціону. Що стосується трав'яного чаю - краще проконсультуватися з лікарем.
Ліки та вітаміни
Ринок харчових добавок регулюється зовсім не так, як лікарський, і в продаж часом потрапляють продукти з ефектами, протилежними заявленим. У 2018 році з'ясувалося, що мультивітаміни марки Гвінет Пелтроу Goop, які обнародували, як засіб для вагітних, містили 110% від рекомендованої добової дози вітаміну А, який взагалі не радять приймати в цей період. Якщо лікар не виявив дефіцит будь-якого вітаміну, не потрібно призначати його собі самостійно: наслідки можуть бути небезпечними. Єдиний вітамін, який рекомендується приймати три місяці до зачаття і під час всього першого триместру, - це фолієва кислота. При призначенні ліків керуються правилом балансу користі і ризику: якщо шкода від ліки нижче, ніж від поточної хвороби, то варто його застосовувати. Безрецептурні засоби, які полегшують перебіг простуди, безпечні, якщо приймати їх коротким курсом і при наявності показань.
Побутова хімія


Спеціальні засоби для прибирання, безпечні для вагітних, - маркетинговий хід. Звичайні рідини і порошки використовувати можна зі звичайними ж запобіжними засобами - наприклад, частіше відкривати вікна і надягати рукавички при роботі з чимось особливо їдким. Звичайно, постійний вплив хімікатів в зв'язку з професією - це інше питання, яке потрібно обговорювати і з лікарем, і з роботодавцем. Якщо вдома є кішка, то під час вагітності виникає реальний ризик, пов'язаний з котячим туалетом. Контакт з фекаліями кішки може привести до токсоплазмозу, вкрай небезпечного під час вагітності. Авторитетні медичні організації рекомендують делегувати чистку котячого туалету, а якщо це неможливо, то надягати рукавички і ретельно мити руки після.

Фізична активність
В ідеалі вагітність повинна бути активною - це допомагає зменшити ймовірність болю в спині і набряків, скоротити ризик таких ускладнень, як гестаційний діабет, регулювати вагу і краще спати. В цілому рекомендується не розпочинати нічого радикально нового, прислухатися до власного тіла і продовжувати звичну фізичну активність - тобто бігати, якщо ви бігали раніше, або ходити в гойдалку, якщо це ваше звичне заняття. Загальні рекомендації - приблизно як для невагітних: кардіо три-п'ять разів на тиждень, силові тренування, включаючи прес, два-три рази. Обмеження можна перерахувати по пальцях: очевидно, що потрібно уникати ударів по області живота або падінь. Важливо не задихатися - наприклад, інтенсивність кардіо повинна дозволяти підтримувати розмову. До кінця вагітності суглоби стають менш скутими, і щоб уникнути вивихів краще не робити вибухових стрибкових рухів. Нарешті, починаючи з другого триместру, не рекомендується робити вправи з вагою, лежачи на спині (це заважає відтоку крові по венах). Кровотеча, сутички або погане самопочуття - привід звернутися до лікаря, і це не залежить від того, чи займаєтеся ви спортом.
Сон, підбори і перельоти

Спати на спині під час другого і особливо третього триместру небажано: матка, стаючи все важче, здавлює вени і органи черевної порожнини. А ось сон на животі безпечний, хоча і з очевидних причин в якийсь момент стає незручним. Якщо по відчуттях спати на животі комфортно, можна це робити без побоювань. За взуття на підборах вагітним доводиться вислуховувати навіть зауваження від незнайомих людей - і пов'язаний з цим стрес може бути небезпечніше туфель. Важливо тверезо оцінювати, як змінюється баланс тіла через його нові пропорції, і не ризикувати, якщо через взуття ви можете впасти. У міру прогресу вагітності туфлі можуть почати заподіювати незручності через набряк ніг або некомфортного вигину в попереку, так що логічно буде перейти на кросівки, але це в першу чергу питання зручності. Перельоти до тридцяти шести тижнів вагітності в цілому вважаються безпечними - а якщо є побоювання, варто проконсультуватися з лікарем. Правда, «можна» з медичної точки зору не завжди однаково «можна» за правилами авіакомпанії - деякі з них уже з двадцяти п'яти тижнів вимагають довідку від лікаря. Щоб уникнути несподіванок при покупці квитків краще читати навіть дрібний шрифт.