«Де тонко, там і рветься». Якщо стан стресу зберігається надовго, то рано чи пізно починає позначатися на здоров'ї. Зрілі люди знають своє «тонке», вразливе місце в організмі, яке в першу чергу відгукується на напругу. У когось це «жіночі» або «чоловічі» захворювання, у інших починає регулярно боліти голова ... А у деяких відбивається на травленні.

травленні.
Що робити в цій ситуації?

Ніякі препарати окремо не дають результату. Потрібний системний підхід, і ось як він виглядає в традиційній китайській медицині.
Харчування
Люди, які зіткнулися з проблемами травлення, дуже швидко кидають важку, калорійну і не корисну їжу і намагаються харчуватися правильно. Як правило, «здорове харчування» має на увазі багато свіжих овочів і фруктів - від яких, як не дивно, стає тільки гірше. Чому? Даоські медики вважають, що при таких проблемах «загасає» вогонь травлення - тобто сил на переварювання продуктів в організмі стає мало. За такою логікою, тілу потрібна їжа, на перетравлення якої потрібно мінімум енергетичних витрат. А свіжі овочі і фрукти - це продукти,які важко засвоюються організмом. Тому, за логікою китайських лікарів, в здорової дієти при проблемах з травленням повинні бути присутніми виключно термічно оброблені продукти: відварні, запечені, а краще виварені в процесі тривалого готування. Дуже добре підходять наваристі супи, бульйони, холодці, розварні каші. Фрукти і овочі можуть також бути присутнім, але в запеченому, відварному або пропареному вигляді. Щоб отримувати необхідні вітаміни, в страви треба додавати насіння, горіхи і ті ж ягоди і фрукти - сушені. Або пити компоти. За традиціями китайської медицини така дієта повинна зберігатися досить тривалий час, до півроку. Травному тракту потрібно відпочити, «перезавантажитися» і відновити свої функції природним шляхом.
Сон
Крім того, людині, яка страждає від шлунково-кишкових проблем, що загострюються на тлі стресу, необхідно висипатися. Згідно з китайською медициною, ми отримуємо енергію з сну, харчування і дихання. І коли харчування дає нам недостатньо сил через те, що речовини засвоюються погано, необхідно компенсувати це сном. Якщо при проблемах з травленням ваше тіло вимагає більше сну, ніж зазвичай, знайте - це природний процес. І цій вимозі потрібно піддаватися, щоб не погіршувати ситуацію. Давайте собі висипатися досхочу хоча б у вихідні, а в будні намагайтеся лягати якомога раніше.
Емоції
 

У китайській медицині будь-яка фізична недуга пов'язанна з тим чи іншим відхиленням в емоційному стані. Люди, які страждають від проблем з травленням, на емоційному рівні точно так само не можуть «переварити» те, що з ними відбувається. Звідси неможливість висловити емоції, пояснити, що саме не подобається в тій чи іншій ситуації.
Наприклад, людина може довго терпіти, а потім вибухнути - і оточуючим буде здаватися, що вона образилася «на порожньому місці». Раніше ж не казала, що їй щось не подобається! Для корекції емоційного стану в такому випадку підійдуть різні вправи на вербалізацію переживань. Наприклад, спробуйте вести щоденник, відмінні результати можуть дати курси акторської майстерності, де вчать знаходити форми публічного прояву для своїх емоцій.
Активні точки
У китайській медицині з травленням пов'язана точка дванадцятого грудного хребця - вона розташована навпроти зони сонячного сплетіння. Для нормалізації процесів будуть корисні будь-які вправи на надання рухливості цій галузі. Справа в тому, що від якості руху діафрагми залежить кровопостачання всіх органів травлення. Вона як би «масажує» те, що лежить під нею. І якщо цього не відбувається, то кровопостачання шлунка, селезінки, кишечника знижується.

Ці вправи зазвичай пов'язані з затримкою дихання. Наприклад, в жіночих і чоловічих даоських практиках вони робляться на повному видиху, таким чином діафрагма підтягується вгору, забезпечуючи ефективний відтік крові від органів травлення і тонізуючи приплив нової, багатої киснем крові до органів. Пам'ятайте, що секрет успіху в системності. Правильне харчування, сон, вправи. Плюс, при необхідності, ті чи інші препарати, призначені лікарем, - і поступово травна система повернеться до нормального, активного функціонування.