Друге підборіддя завжди сприймається як естетичний дефект зовнішності, а його поява може бути викликано зайвою вагою і віковими змінами. Але чи завжди поява другого підборіддя загрожує тільки повним людям у віці? На жаль, друге підборіддя може з'явитися і в молодому віці, особливо якщо є спадкова схильність. Крім спадкового чинника, тобто будови і форми обличчя, причиною появи другого підборіддя може стати і неправильна постава, сон на високих м'яких подушках, постійна сидяча робота, а також різке зниження зайвої ваги. Якщо при наявності зайвих кілограмів друге підборіддя з'являється через акумулювання жирової тканини в цій зоні, то після втрати значної ваги цей естетичний дефект може з'явитися в результаті обвисання в'ялої шкіри.

Способи зменшення другого підборіддя


Щоб прибрати друге підборіддя, потрібно стежити не тільки за вагою, але і за поставою. Необхідно намагатися ходити або сидіти з прямою спиною, розправленими плечима і випрямленою шиєю. Постарайтеся контролювати себе перші два-три тижні, а потім це увійде в звичку. Крім того, спати необхідно на невисоких і жорстких подушках, ще краще підходить валик. Сон на низькій подушці є прекрасною профілактикою, як другого підборіддя, так і зморшок.

Ефективним засобом позбавлення від другого підборіддя можуть стати і холодні компреси, які потрібно поєднувати з різними масками для шкіри шиї та декольте. Для виконання компресу необхідно взяти невеликий махровий рушник, скласти його в довжину і змочити в холодній воді. Віджавши рушник, потрібно взяти його за обидва кінці і круговими рухами робити масаж по підборіддю. Якщо робити щодня три підходи по десять поплескувань, то вже через тиждень буде помітний перший результат. Після холодного компресу шкіру шиї потрібно обполоснути холодною водою або протерти кубиком льоду. Особливо добре допомагає дана процедура в боротьбі з другим підборіддям в поєднанні з різними масками. Після холодного компресу на шкіру шиї і декольте наносять будь-яку маску для в'ялої шкіри, що в'яне, а через 15 хвилин змивають її теплою водою і протирають шкіру кубиком льоду. Маски можна наносити два-три рази на тиждень, в інші ж дні проводити просто процедуру з компресом.

Важливим елементом в комплексній боротьбі з другим підборіддям є виконання спеціальних вправ, спрямованих на зміцнення м'язів шиї і коригування овалу обличчя. Це і проголошення з максимальною напругою звуків «і» і «у»; і нахили голови вперед-вправо, назад-вліво; і повороти голови. Скласти індивідуальний комплекс вправ не складає труднощів, тому що інформація про вправи для м'язів шиї доступна практично кожному. Тим, хто намагається прибрати друге підборіддя можна взяти на замітку ще одну вправу, яка тренує м'язи нижньої частини обличчя, а також допомагає позбутися від хропіння: кінчиком язика здійснюємо рух від підстави верхніх зубів і у напрямку до внутрішньої частини гортані. Кінчик язика при цьому як би ковзає по небу, рот закритий, щелепи зімкнуті. При виконанні потрібно відчувати максимальну напругу м'язів шиї. Всього двадцять повторень цієї вправи вранці і ввечері допоможуть помітно зменшити прояви другого підборіддя.