Відсьогодні, 15 липня, у рівненських тролейбусах тестують безготівкову оплату за проїзд.

Відтак, рівняни та гості міста спробують розраховуватися за допомогою банківських карток чи платіжних систем на своїх смартфонах. Поки такий розрахунок діятиме лише у тролейбусах. Чи полегшує це роботу кондукторам та чи багато пасажирів уже скористалося такою послугою - читайте далі.

Рівнянка Діана сьогодні вперше спробувала розрахуватися у тролейбусі безготівково. Дістала телефон, приклала його до валідатора і оплатила проїзд. Дівчина каже, у такий спосіб значно легше отримати квиток.

"Особисто для мене, такий варіант є досить зручним і головне безпечним. Тому що, враховуючи усі події, які зараз відбуваються у світі, пендемію коронавірусу - для мене це дуже зручно, і в першу чергу безпечно, і це найголовніше. Тому, ніяких складнощів у цьому немає, ти просто прикладаєш або картку, або як я телефон, з тебе вираховуються гроші і тобі видають чек. Тобто абсолютно зручно", - розповіла рівнянка Діана.

Кондуктори тролейбусів упродовж тижня вчились новій системі розрахунку пасажирів. Зізнаються, труднощів у цьому не виникало. Кажуть, безготівковою оплатою користуються, переважно, люди молодого віку. Старші ж - поки просто цікавляться.

"На даний момент особисто мені, як молодшому кондуктору, дуже зручно. Бо були ті квиточки, так, вони теж непогані, але це мені не дуже було зручно, а цим мені приклали карточку на студентський пільговий, чи на 4 гривні і просто віддала квиточка. Сьогодні підходили і з банківськими картками і з QR кодами. Ну, я думаю,це набагато краще", - зазначила кондукторка тролейбуса Олена Хоменко.

Рівне безкоштовно отримало 20 таких валідаторів - зазначає начальник управління транспорту та зв'язку Рівного Володимир Пилипчук. Також, оплатити проїзд можна і скануванням QR коду смартфоном, які встановлені у кожному тролейбусі.

"Зараз, у часи коронавірусу найкраще розраховуватися безконтактно, і ми це зробили в нас в місті. А паперовий розрахунок, тобто готівкою зараз переносить на собі багато хвороби, і треба відходити від цього, щоб можна було розраховуватися безконтактно", - прокоментував начальник управління транспорту та зв'язку Рівного Володимир Пилипчук.

Поки така опція тестується. В управлінні транспорту та зв'язку зазначають, наразі досліджуватимуть потребу пасажирів у безготівковому розрахунку. Опісля цього, вирішать чи вводити таку систему в обіг для усього громадського транспорту, або ж навпаки залишити як і раніше.