Геопортал відкритих даних презентували у Рівненській ОДА. Так, на вебсайті оприлюднена інформація про об'єкти, земельні ділянки та різні дані про них – статистичні, списки, таблиці, економічні показники. При чому усе це – в оцифрованому вигляді.

Зазвичай такими відомостями володіють різні структури у вигляді аналогових необроблених документів. Тож відтепер завдяки геоінформаційній системі впорядковану інформацію можна буде знайти на порталі.

 

«Це сучасний сервіс для користувачів, який дозволить знайти необхідну інформацію на одному ресурсі. Комп’ютери, гаджети, різні програми стали невід’ємною частиною не лише повсякденного життя, а й економіки в цілому. Розуміючи це, Президент України Володимир Зеленський оголосив свою ініціативу, яка називається «Держава – у смартфоні». Ми з командою підтримали її та розробили свій власний продукт. На порталі оприлюднена інформація про географічне положення, природні та побудовані об’єкти. В свою чергу інвестори зможуть знайти відомості про потенціал області, конкурентні переваги нашого регіону серед інших», - зазначив голова ОДА Віталій Коваль під час презентації.

Портал знаходиться за адресою geo.rv.gov.ua .

На сьогодні в Україні вже створено декілька геопорталів національного масштабу. Серед них – Геопортал адміністративно територіального устрою України, водних ресурсів України, ліси України тощо. Всі вони містять в собі, зазвичай, спеціалізовані дані для використання обмеженим колом спеціалістів. Проте деякі відомості часто бувають застарілими.

 

Тому деякі регіони також розробляють власні геопросторові системи.

За словами керівника Регіонального інформаційно комп'ютерного центру Олександра Терещенка, цього року обласною програмою інформатизації та за погодженням з Міністерством цифрової трансформації України передбачено створення геоінформаційної системи Рівне нської області.

Заплановано створення наступних частин системи:

  • ядро геоінформаційної системи області
  • портал для відображення та роботи з відкритими даними
  • створення інструментів для внесення управлінцями актуальних даних. Зокрема, про адміністративний устрій області, рекламні об'єкти, меліоративні об'єкти, автошляхи, маршрути громадського транспорту, ліси, об'єкти культури тощо.


Рубрики наповнюватимуть структурні підрозділи Рівне нської ОДА та територіальні органи.

Будуть створені додаткові інструменти для постійного оновлення порталу. Тому на ресурсі завжди знаходитиметься інформація в реальному стані.

Зараз КЗ «Регіональний інформаційно комп'ютерний центр» обласної ради спільно з обласною державною адміністрацією та під егідою Міністерства цифрової трансформації України розробив дорожню карту з розвитку системи геопросторових даних Рівне нської області.

 

Цього року будуть створені та візуалізовані геопросторові дані про меліоративні та культурні об’єкти, ліси, рух транспорту. В наступному році на порталі можна буде знайти відомості, зокрема:

  • містобудівної документації всіх населених пунктів області,
  • екологічний стан,
  • інструменти для сповіщення про різні події та ситуації населенням,
  • мережу закладів охорони здоров’я,
  • фінансування різних об'єктів на різних стадіях,
  • демографічні показники області,
  • мережу освіти, закладів надання соціальних послуг, ЦНАПів тощо.

Дивіться також: Без цензури: Хто і як розпоряджається землею на Рівне нщині ?