Пандемія коронавірусу закрила кордони, але це не зупинило українців відвідувати цікаві локації, із дотриманням карантинних норм, які знаходяться поблизу. Під час карантину соціальні мережі на Рівненщині були переповнені світлинами із фосфатних гір, Білівських Хуторів і Тараканівського форту. У свою чергу хочу розповісти про найбільший костел Рівненської області - Благовіщення Пресвятої Діви Марії, що у Клевані. Від Рівного туди їхати лише 25 кілометрів, а від Луцька - 40. За розмірами він навіть більший, аніж Рівненський органний зал, який також колись був костелом.

 Потрапити всередину костелу можна щонеділі, коли відбувається богослужіння. Воно розпочинається о 10:00 і триває близько години. Так я і зробила, завітала після служби. Мене зустрів люб’язний староста костелу Борис Попович, який провів невелику екскурсію.

«Костел Благовіщення Пресвятої Діви Марії побудований князем Юрієм Чарторийським у 1610 році, який після хрещення у католицизмі став Єжи Чарторийським. До того, на місці цегляного стояв дерев'яний костел, який побудували у 1590 році. Важливо згадати, що ця споруда є пам’яткою архітектури національного значення», - поділився пан Борис.

Також він повідомив, що кожен костел має свою ікону, і Клеванський - не виняток. У 17 столітті родина князів Чарторийських запросила італійського художника Карло Дольчі, який написав ікону Клеванської Божої Матері. З часом люди помітили, що вона має чудотворну дію і це було навіть засвідчено апостольським нотаріусом Баптиста де Рубіесом.

До 1945 року ікона знаходилася у Клевані, але у той рік розпочалося примусове переселення поляків до Польщі. Парафіяни знали, що якщо вони залишать важливі релігійні реліквії, то їх знищать. Від старости костелу Бориса Поповича дізналася цікаву історію, як вдалося врятувати ікону:

«У той час, навіть, при перетині кордону, якщо знаходили у речах якісь предмети, що стосувалися релігії – їх знищували. Коли клеванчани під’їжджали до кордону, на тій скрині, де заховали чудотворну ікону заснула маленька дівчинка. Коли прикордонники перевіряли речі і черга дійшла до вищезгаданої скрині, один із них запитав, що всередині. Мама дівчинки відповіла, що там дитячі речі. Чоловік у свою чергу пожалів дитину, яка стомилася у дорозі та без перевірки того багажу дозволив їхати до Польщі. Таким чином, дивом, вдалося врятувати ікону Клеванської Божої Матері, яка зараз знаходиться у костелі Святого Миколая, що у м. Сквежина у Польщі»

Наразі костел знаходиться у ненайкращому стані та потребує реставрації. За словами старости Бориса Поповича, протягом останніх 5 років триває реставрація костелу в Олиці за фінансування Польщі. Вона триватиме ще близько року. Близько 3-4 років назад до Польщі були подані документи на реставрацію Клеванського костелу. Можливо, його реставруватимуть за таким же принципом, як і Олицький, проте поки ніяких підтверджень із цього приводу не було. Важливо дочекатися, коли буде зроблено всю роботу в Олиці.

«Якщо костел Благовіщення Пресвятої Діви Марії буде відреставровано, у такому випадку є шанси, що оригінал ікони Клеванської Божої Матері може повернутися додому у Клевань. До речі, поки не відомо, куди поділася центрова ікона Благовіщення Пресвятої Діви Марії. На тому місці залишилася лише рама, куди повисили великий дерев’яний хрест. Тому, поки, із згаданих ікон, у костелі можна побачити точну копію ікони Клеванської Божої Матері», - зазначив Борис Попович.

Під час екскурсії мені вдалося побачити два герби Чарторийських, а саме один релігійний, а інший – родинний, який називається «Литовська погоня», які збереглися від часу будівництва.

У костелі можна увійти у деякі крипти (загалом їх 6, серед них 4 відкриті, а 2 – засипані). В одній із них перепоховано рештки князів Чарторийських. У 2017 році відбулися археологічні розкопки, завдяки яким вдалося їх виявити. До досліджень залучали фахівців національного рівня. 5 травня 2018 року у костелі відбулося перепоховання Чарторийських, куди приїхали їх прямі нащадки із Польщі. Тоді, і я була присутня на похоронній процесії.

Дослідження закритих крипт може дати остаточну відповідь про те, чи з’єднані замок та костел підземними ходами. Відомо, що костел будувався не лише, як релігійна споруда, а як оборонна.

Ця пам’ятка архітектури досі приховує чимало таємниць, від акустики захоплює подих, а сама атмосфера переносить в іншу епоху. Велич костелу захоплює, і навіть, якщо ви приїдете у будній день і там буде зачинено, біля нього можна зробити яскраві красиві фото (обійдіть дзвінницю, і потрапивши до центрового входу, ви будете вражені).

Пам’ятайте, що триває карантин і важливо під час подорожей дотримуватися всіх карантинних норм. Подорожуйте безпечно!