Сама розпіарена неврологічна абревіатура виглядає так: L5-S1, зчленування п'ятого поперекового хребця і крижів. Це найпопулярніша область для формування грижі міжхребцевого диска.

Що це за «зачароване» місце, чому тут утворюються грижі і протрузії - і як себе від цього захистити? На зчленування поперекового відділу хребта з хрестцем доводиться колосальне навантаження. Це основа хребта, яка несе на собі вагу верхньої частини тіла. І якщо у людини є порушення постави в грудному або поперековому відділах, то вони неминуче впливають на його «фундамент» - область крижів.
Коли не болить - значить, все нормально?
 

Важливо відзначити, що далеко не всі люди, у яких вже формується грижа в області низу попереку, відчувають цю зону напруженою. Тобто напруга є, а відчуття, що щось не так, - немає. Чому? Причина криється в адаптаційних системах мозку. Коли десь в тілі з'являється структурна проблема - наприклад, виникає надмірне напруження - мозок реєструє цей сигнал. Ми можемо відчувати напругу в якійсь зоні, а потім, якщо воно зберігається довго, то розвивається больовий синдром. Але якщо довго не звертати уваги на ниючий біль, то ... він проходить! Чому? Мозок визнає той факт, що змінити щось на краще тут не виходить, а значить, отримувати больовий сигнал - марно! Сигнал блокується на шляху до мозку, і ми перестаємо відчувати проблему як проблему.
Вправи,які допоможуть покращити стан спини:
1.   Встаньте рівно, стопи трохи ширше плечей. Розгорніть стопи всередину - настільки, наскільки це комфортно.
2. Зробіть нахил на 45 градусів: руки витягніть вперед, хребет прямий, як стріла, - пряма лінія від верхівки до куприка.
3.Нахиляйтеся вниз, зберігаючи хребет прямим і розслабленим. Якщо у вас є грижі, поставте перед собою стілець - спинкою до себе. І нахиліться так, щоб передпліччя лягли на спинку стільця. Покладіть голову на руки.
Повторюйте 10 разів,щодня.