Сьогодні для багатьох з нас життя стало більш довгим і здоровим, частково завдяки тому, що для лікування інфекційних хвороб є сильнодіючі та ефективні ліки, відомі як антибіотики.

Але ми можемо залишитися без цих ліків. Неправильне використання протимікробних препаратів в медицині викликало зростання числа і поява типів мікроорганізмів, стійких до цих ліків, що призводить до смерті, болісним страждань, інвалідності. Що ж робити? Важливо використовувати антибіотики тільки тоді, коли без них неможливо обійтися, і вибирати той чи інший препарат з «снайперською» точністю. Антибіотики незамінні при гострих запаленнях, викликаних бактеріальною інфекцією, - пневмоніях, гаймориті, гострому важкому отиті, абсцесах і багатьох інших серйозних захворюваннях. А ось перед вірусами вони безсилі, при ГРВІ або грип, багатьох гострих кишкових інфекціях застосовувати їх безглуздо.
Правила прийому антибіотиків

Не можна припиняти прийом препарату до закінчення призначеного курсу, навіть якщо дитина відчуває себе добре.
Ніколи не зменшуйте призначену лікарем дозу ліків, навіть якщо вам здається, що це забагато. Антибіотики в малих дозах дуже небезпечні, оскільки висока ймовірність появи штамів стійких бактерій.
Жорстко дотримуйте час і кратність прийому антибіотика. Концентрація антибіотика в крові повинна постійно підтримуватися.
Одні антибіотики необхідно приймати до їжі, інші - після, інакше вони засвоюються гірше. Не забудьте уточнити у лікаря, коли потрібно давати препарат.
• Якщо лікар призначив ліки в рідкій формі, ніколи не змішуйте його з соками, компотом, чаєм і т.д. Антибіотики не можна запивати молоком - через це порушується процес всмоктування ліків в кишечнику.
• Антигістамінні ліки приймають за 30-40 хвилин до антибіотика.

В ідеалі, щоб правильно підібрати антибіотик, потрібно провести бактеріологічне дослідження - виявити, який саме збудник викликав захворювання, і зробити тест на його чутливість до того чи іншого препарату. Для цього, наприклад, при гнійному отиті беруть мазок з вуха, при кашлі досліджують мокроту, при запальних процесах в сечостатевій системі - мочу, і т.д. Але на практиці частіше за все лікар призначає антибіотик, виходячи з власного досвіду і знань. Тому треба повідомити лікарю наступне: чи є у вас захворювання шлунково-кишкового тракту, печінки, нирок, ендокринні порушення, чи схильні до алергічних реакцій, чи отримували антибіотики перш, які саме і коли. Справа в тому, що бактерії досить швидко виробляють стійкість до препарату і при вторинному використанні він не в змозі з ними впоратися. Тому, в таких ситуаціях відразу призначають антибіотик другого покоління, який має більш широкий спектр дії.
Страхи уявні і реальні

Чуток про небезпеки антибіотиків безліч, аж до того, що вони надають токсичну дію на нирки, печінку, на нервову систему і систему кровотворення, можуть викликати зниження гостроти зору, слуху і т.д. Насправді при правильному виборі і використанні антибіотика подібні речі виключені. А ось індивідуальні реакції «неприйняття» - нудота, блювота, рідкий стілець, болі в животі - цілком вірогідні (навіть якщо антибіотик підібраний правильно). При появі таких симптомів необхідно багато пити (підійдуть вода, компот, слабкий чай з лимоном). Можна дати і активоване вугілля або інший сорбент. І, звичайно, потрібно зв'язатися з лікарем. Можуть виникнути і алергічні реакції, не дивлячись на те, що були призначені антигістамінні препарати. Проявлятися алергія може по-різному: висипом, свербінням, набряками, задишкою, аж до астматичного нападу. У такій ситуації необхідна термінова консультація лікаря: він вирішить - скасувати антибіотик зовсім або замінити на другой.Еслі все проходить нормально, важливо знати: антибіотики неминуче змінюють мікрофлору кишечника. Щоб уникнути дисбактеріозу, потрібні захисні заходи. Під час антибактеріального лікування призначають пребіотики - препарати, що містять рослинну клітковину, яка створює умови для заселення кишечника корисними мікроорганізмами. А після завершення курсу використовують пробіотики - препарати, що містять корисні лактобактерин, бифидобактерин. І, звичайно, потрібна коригувальна дієта: перш за все - кисломолочні продукти, а також овочі і фрукти (морква, кабачки, помідори, огірки, абрикоси, несолодкі яблука). Важливо придушити і гнильні процеси в кишечнику - відмінно справляються з цим журавлина, кислі фрукти і ягоди, свіжовичавлені соки, в готові страви варто додавати свіжу цибулю і часник. І не забувайте про каші - але варити їх потрібно на воді, а не на молоці. А ось випічку, макарони, солодощі на час доведеться різко обмежити