Цього року у Рівненській області на компенсацію для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, передбачено субвенцію з державного бюджету у розмірі понад 33 мільйони гривень.

 Про це повідомлено на офіційному сайті Рівне нської обласної державної адміністрації.

Відомо, що на Рівне нщині на квартирному обліку перебуває 1273 дитини-сироти, дітей, позбавлених батьківського піклування та осіб з їх числа. Також, понад тисячу осіб – претендують на компенсацію за рахунок субвенції з держбюджету в порядку черговості.

У повідомленні йдеться про те, що цього року Мінсоцполітики запровадило безліч нових ініціатив щодо забезпечення житлом осіб даної категорії за кошти з держбюджету. Про це йшлося на всеукраїнській селекторній нараді, організованій Міністерством соціальної політики України.

Як повідомив директор Департаменту захисту прав дітей та усиновлення Мінсоцполітики Руслан Колбаса, нова Постанова КМУ від 1 червня 2020 року № 515 уніфікована, скорочена та врегульовує багато питань щодо компенсації на забезпечення дітей-сиріт житлом за рахунок коштів субвенції з держбюджету.

Зокрема, порядком використання коштів передбачено, що грошова компенсація може бути використана протягом одного року із дня зарахування коштів на спеціальний рахунок в уповноваженому банку. За поданнями районних, міських комісій та ОТГ, обласною комісією формується список дітей, які потребують компенсації, за датою постановки на облік. Зміни захищають тих, кому цьогоріч виповнюється 23 роки. Вони у порядку черговості претендують на компенсацію упродовж року.

Також відповідно до нововведень дитина не зобов’язана придбати житло у місці, де стоїть на обліку, адже при досягненні повноліття може поїхати вчитися або ж працювати в інше місто. Такі зміни є принциповою позицією Офісу Президента.

Сергій Подолін звернувся з рекомендацією, щоб в кожній області визначити особу, яка б повністю відповідала за експертизу документів щодо придбання житла, аби уникнути махінацій на ринку нерухомості, а також з питанням почерговості надходження коштів до області, аби більш детально спланувати роботу комісій.

Крім того, присутнім було доручено підготувати роз’яснення та забезпечити організацію виконання рішення уряду щодо компенсації на придбання житла для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування та осіб з їх числа. Це допоможе міським, районним комісіям та об’єднаних територіальних громад швидко організувати роботу та проінформувати щодо цьогорічних нововведень. Також доручення надійшло профільним управлінням систематизувати роботу у даному напрямку, щоби максимально забезпечити житлом дітей-сиріт Рівне нщини.

Читайте також: Як відновити втрачений документ про професійну освіту