"Помста Сталіна", "ведмежа лапа", "окупант". Саме так називають борщівник Сосновського. Це багаторічна трав'яниста рослина. Крім свого гігантського зросту, вона ще й дуже небезпечна. При дотику, викликає на тілі людини значні опіки, які доводиться лікувати тривалий час. Щоправда чимало рівнян про це не знають. І часто навіть не здогадуються про небезпеку поруч.

Цілі плантації охоплені борщівником неподалік Рівного. Високе стебло, великі шорсткі листки і біле суцвіття у формі парасолі. Рослина зазвичай росте вздовж річок, доріг, на закинутих полях і не лише.

Ось борщівник, який ми помітили у Рівному, у районі гідропарку. Висока рослина, яка нібито не становить жодної небезпеки. Але насправді це не так. Торкатись до борщівника категорично не можна. Адже на шкірі потім виникають опіки.

Рівнянин Анатолій показує опіки від борщівника. Помітив небезпечну рослину біля своєї багатоповерхівки у Рівному. Вирішив знищити. Обережно підрізав, але ненароком торкнувся рукою, коли ніс на смітник.

Промити великою кількість води та мильним розчином місце опіку. Саме так радять вчинити лікарі, якщо Ви попеклись борщівником. У разі появи пухирів, не пробивати їх і звісно звернутись у медзаклад. Адже можуть виникнути навіть ускладнення.

Борщівник завезений в Україну з Кавказу. У нас його вирощували заради корму для тварин. Але з часом молоко стало гірким і від борщівника відмовились. Але вивести рослину з території України виявилось зовсім не просто. Борщівник дає дуже багато насіння, яке розноситься вітром усюди.

Знищувати борщівник можливо кількома способами - обробити хімічно, що не завжди дозволено або скошувати, при цьому підкопавши коріння. Згідно із законом України робити це повинні власники земельних ділянок, де проросла отруйна рослина. Рівнянин Анатолій, попри отриманий опік, каже, знищуватиме борщівник буде знову, якщо побачить. Бо сподіватись на когось - це втрата часу