Вчителів - пенсіонерів перевели на контракт. З 1 липня керівники шкіл були зобов'язані припинити безстрокові трудові договори з педагогами, яким виплачується пенсія за віком. Водночас з тими хто бажав, уклали трудові договори на один рік. Така вимога нового закону «Про повну загальну середню освіту». Чимало вчителів - пенсіонерів незадоволені такими нововведеннями.

Вчитель   та водночас заступник директора 13-тої рівненської школи Руслана Калаур ділиться враженнями про новий закон. Жінка вже 44 працює у школі,  9 з яких - на пенсії. Переведення вчителів - пенсіонерів на контракт, називає дискримінацією щодо певних професій.

З безстрокового на короткотривалий.  До 1 липня вчителі - пенсіонери змінили трудові договори. До цього їх змусив новий закон. Згідно якого педагог має укласти контракт на 1 рік. Якщо не хоче - його звільняють.  Уклав і зарекомендував себе добре, директор школи може продовжити контракт  ще на 3 роки.

Загалом у Рівному трохи більше 300 педагогів - пенсіонерів. Переуклали договори всі. В міському управлінні освіти кажуть, не вистачає у Рівному вчителів інформатики, хімії, фізики. Тому у кваліфікованих кадрах зацікавлена кожна школа. Навіть якщо вчитель пенсіонер.

Думки рівнян розділились. Одні вважають пенсіонери повинні поступитись місцем молодим кадрам. Інші кажуть, не працювати і вижити за одну пенсію - нереально.

Ділитись з досвідом з молодими готова і Руслана Калаур і водночас  надалі  працювати. Каже, кожен педагог - пенсіонер сам повинен для  себе визначитись спроможний він чи ні.

Читайте також: Пенсії вищі, аліменти більші: що очікувати рівнянам від підняття прожиткового мінімуму