Літо в самому розпалі і звичайно його невід’ємною частиною є настирні комарі. Тому, розглянемо прості народні засоби по боротьбі з комарами.

Відвари з рослин

До перевірених народних засобів захисту від комарів відносяться відвари з кореня валеріани, полину або пирію.

 

Необхідно налити в ємність півтора літра води і додати жменю подрібнених коренів будь-якої з цих рослин. Рідину довести до кипіння на повільному вогні, після чого перелити в термос і настоювати від 30 до 60 хвилин. Після цього відвар процідити і дати йому охолонути. Отриманим засобом протирають відкриті ділянки тіла і обприскують одяг. Він здатний захистити від комарів на кілька годин.

 

Слід зазначити, що валеріану треба з обережністю використовувати власникам кішок. Її запах відлякає комарів, але приверне до себе зайву увагу домашнього вихованця.

 

Ваніль

 

Мало хто знає, але комахам не подобається приємний для людей запах ванілі. Потрібно розвести чайну ложку ваніліну в склянці води, змочити ватний диск і протерти відкриті ділянки шкіри. Можна обприскувати ванільною водою одяг або приміщення.

 

Ванілін ефективний не тільки в розчині: можна додати половину чайної ложки ванільного порошку до 50 грамам дитячого крему і ретельно перемішати. Отриману ароматну масу нанести на шкіру - запах буде відлякувати комах.

 

 

Гвоздика

 

Для боротьби з комарами можна використовувати гвоздику. Специфічний запах гвоздикового дерева приємний людині, але комахи його не переносять.

 

Столову ложку гвоздики залити склянкою холодної води, на повільному вогні довести до кипіння. Потім дати охолонути і процідити. За допомогою ватного тампона наносити гвоздичний відвар на відкриті ділянки шкіри, обприскати їм одяг. Це забезпечить захист на кілька годин.

 

Інший рецепт: розріжте лимон на товсті скибочки і вставте в них гвоздичні бутони, розкладіть поруч із ліжком або на терасі. Цитрусово-гвоздичний запах відлякає комах.

 

Черемха і базилік

 

Добрими і легкодоступними засобами для відлякування комарів вважаються черемха і базилік. Дрібно наріжте свіже листя і квітки рослин і просто розкладіть їх по кімнаті.

 

Хвоя

 

Врятувати від докучливих комах на природі можуть ялинові або соснові шишки, які потрібно кинути в багаття. Аналогічний ефект надасть і трохи підсушена хвоя ялівцю.

 

Запах кедрової олії відлякує кровопивців, мух і навіть тарганів, що робить його відмінним рішенням для міських квартир.

 

Для відлякування комарів в будинку чудово підійдуть свіжі гілочки бузини. Запах бузини відлякує комарів так само як і запах листя помідорів.

 

Сто грамів камфори або валер'янки, випаровувані над вогнем, позбавлять від мух і комарів навіть дуже великі приміщення.

 

 

Ефірні масла гвоздики, базиліка, анісу, евкаліпту можна застосовувати різними способами:

 

змастити відкриті ділянки шкіри ефірним маслом (5-10 крапель на склянку води);

 

можна крапнути у відкритий вогонь (камін, багаття, свічку) або на розігріту сковороду;

 

саме просто це змочити олією ватку і покласти на підвіконня.

 

Старовинний народний засіб від комарів - ромашка. Запах сушеної ромашки, подрібненої в порошок, руйнує нервову систему комах. Якщо розкласти в приміщенні кілька букетів сушеної ромашки, ви забудете про комарів на тиждень.