630,9 гектарів лісів в межах Державного підприємства «Володимирецьке лісове господарство» отримали статус пралісів, квазіпралісів та природних лісів.

Про це повідомлено на офіційному сайті Рівне нської обласної державної адміністрації.

У 2019 році стартував проект «Полісся – дика природа без кордонів», який Україна та Білорусія почали реалізовувати у співпраці. Одним із важливих результатів стала ідентифікація пралісів, квазіпралісів та природних лісів. Також під час цього проєкту було виявлено цілісний масив природного лісу загальною площею 259,8 га. Крім того у повідомленні йдеться, що камеральні роботи з ідентифікації цієї лісової території розпочаті у вересні 2019 року, а польові обстеження провели наприкінці травня 2020 року експерти Українського товариства охорони птахів з лісівничих питань.

"Раніше на цих територіях було верхове болото, однак у зв’язку з потеплінням рівень ґрунтових вод знизився до відмітки 30 см, тому поступово змінився і гідрологічний режим. Це призвело до покращення росту сосни і берези. Тепер у цьому 120-160-річному деревостані найбільші дерева сосни сягають діаметру 40-42 см і висоти 22-24 м.

Це унікальний для Полісся ліс, оскільки не має подібних. Будь-які рубки у такому лісі можуть призвести до заболочення ділянки і втрати стійкості деревостану, а у подальшому до всихання лісового масиву. Ці ліси є еталонними, а тому потребують повного збереження і заповідання.", - зазначено на сайті Рівне нської ОДА.

 

Ліси, Рівненщина