фото ілюстративне
З середини червня до отоларингологів активно потягнулися пацієнти з зовнішніми отитами. Як нескладно зрозуміти з назви, проблема локалізується в зовнішній частині слухового проходу, зачіпає вушну раковину і слуховий прохід до барабанної перетинки. Зовнішній отит виникає, коли грибок потрапляє на шкіру зовнішнього слухового проходу і викликає запалення, яке важко переноситься пацієнтами через біль. Крім болю і свербіння у вусі, може бути підвищення температури тіла, білуваті або жовтуваті виділення з слухового проходу і зниження слуху, а також запалення самої вушної раковини.

Хвороба може бути викликана різними чинниками, але найбільш поширені чотири з них:

  •  занадто велика вологість або ж, навпаки, зайва сухість слухового каналу, які можуть виникнути через безперервне перебування у воді або на спеці; 
  • квітуча вода водойм, в якій привільно відчуває себе грибкова інфекція з сімейства Candida. Солона морська вода ушкоджує шкіру слухових проходів, на неї потрапляє грибок і активно «росте»;
  • механічне пошкодження, отримане в результаті колупання в вусі чимось не особливо для цього відповідним (наприклад, при спробі видалити вушну сірку не ватною паличкою з обмежувачем, а сірником);
  • недолік або відсутність вушної сірки. Тому не перестарайтеся з чищенням вух - цю процедуру абсолютно не потрібно проводити щодня, вона сильно сушить слуховий прохід.

Самолікування виключається

Лікар пропише спеціальні краплі на основі антибіотика або протизапальний засіб, а також болезаспокійливі і жарознижувальні препарати. У випадку з грибковою інфекцією потрібно досить скрупульозне лікування, адже універсального протигрибкового засобу немає: то, що одному грибку - смерть, для іншого - так, дурниця, яка не заслуговує на увагу. Тому самолікування тут виключено - ніхто не в змозі визначити точний вид грибка без лабораторного дослідження.

Як захистити вуха перед купанням?

Ніякі «ватки» у вусі, шапочки для купання і навіть гідрокостюм не можуть захистити вухо від попадання води. Хороший засіб для захисту шкіри від впливу води - перед купанням закапати у вухо кілька крапель масляного розчину вітаміну А.

Зверніть увагу! Найчастіше вушна біль віддається в око, а маленькі діти не завжди в змозі точно визначити, що ж саме робить їм незручність. Тому, якщо малюк скаржиться на те, що «око болить», краще перестрахуйтеся і перевірте йому вуха.

Перша допомога, якщо захворіло вухо

Якщо вухо не «тече», можна закапати будь-якою речовиною, що містить етиловий спирт (за винятком чистого спирту - його треба розвести). Гріти вуха не можна!