Коротко про головне.

• В Україні за минулу добу зафіксовано 948 нових випадків захворювання на коронавірусну інфекцію, з них 15 у дітей та 95 у медичних працівників. Госпіталізовано у заклади охорони здоров’я 228 осіб. За добу одужали 402 особи, померли 24 особи.

• За останню добу проведено 24 569 тестувань, з яких 12 177 методом ПЛР і 12 392 методом ІФА.

• За добу найбільшу кількість підтверджених випадків зареєстровано у Львівській (168) та Закарпатській (93) областях та в місті Києві (140).

• Ріст захворюваності на COVID-19, який спостерігається у країні останні тижні, не пов’язаний зі збільшенням кількості тестувань. Україна справді наростила темпи тестування на коронавірус і буде надалі їх нарощувати. Однак наразі бачимо не лише збільшення кількості нових випадків коронавірусу, але й числа звернень громадян із симптомами COVID-19, показника госпіталізації і випадків пневмонії. Для прикладу, за добу виявляється від 700 до 1000 випадків пневмоній, тоді як у травні їх було 250-300. Притому зазвичай у червні кількість пневмоній знижується.

• У 13 регіонах України може бути посилено карантинні обмеження через перевищення встановлених критеріїв щодо поширення коронавірусної хвороби. Це стосується, зокрема, західних областей і Києва. Рішення про посилення карантину будуть приймати регіональні комісії ТЕБ та НС на основі відповідного подання місцевих санітарних лікарів і можуть стосуватися громадського транспорту, спортивних та дошкільних закладів тощо.
• МОЗ планує розширити функціонал електронної системи eHealth. Зокрема, цього року буде запроваджено електронний кабінет пацієнта, де будуть зберігатися його дані.

• Метод ПЛР-тестування є основним у діагностиці COVID-19. ІФА-тести, які показують наявність антитіл до коронавірусу, проводяться у певних випадках: зокрема, якщо людина має ознаки коронавірусної хвороби, але з тієї чи іншої причини проведення ПЛР-тестування неможливе, а також якщо двічі зроблений ПЛР-тест показав при наявній симптоматиці негативний результат.

• Перевезення пасажирів у громадському транспорті можливе, лише якщо їх не більше за кількість сидячих місць. Пасажири мають бути в респіраторах або масках.

Читайте також: Громадський транспорт може знову припинити роботу - Денис Шмигаль