26 червня у Рівненській ОДА відбувся традиційний онлайн брифінг. Перший заступник голови ОДА Сергій Подолін, начальник обласного управління охорони здоров'я Олег Вівсянник відповіли на запитання, які наразі хвилюють жителів області. Модерувала захід прессекретарка голови ОДА Зоряна Жильчук.

Основні меседжі брифінгу:

  • Відсьогодні на Рівне нщині дозволено регулярні та нерегулярні пасажирські перевезення на міських автобусних маршрутах у режимі маршрутного таксі, в електричному (тролейбус), залізничному транспорті, у міському, приміському, міжміському, внутрішньообласному та міжобласному сполученні в межах 50 відсотків кількості місць для сидіння. Перевезення пасажирів дозволяється за умови дотримання всіх протиепідемічних заходів.
  • Також мешканці області вже мають можливість купувати квитки на потяг сполучення Ковель-Київ за 90 діб до відправлення. Потяг курсує через день. Перевезення пасажирів залізничним транспортом здійснюється відповідно до карантинних обмежень.
  • Ігнорування населенням області правил карантину призводить до збільшення кількості інфікованих на COVID-19. Зважаючи на це, Нацполіція спільно з Держпродспоживслужбою буде проводити посилений контроль щодо дотримання умов карантину, складати адмінпротоколи з накладанням штрафів.
  • Ситуація із поширенням Covid-19 в області складна. Наразі на Рівне нщині процює 6 закладів першої хвилі - Рівне нська та Дубенська міські лікарні, Сарненська, Рокитнівська та Костопільська ЦРЛ, а також Дубенський пологовий будинок. Завантаженість лікувально-профілактичних закладів у перепрофільованих ліжках - 24%, у інфекційних ліжках - 70%, у відділеннях інтенсивної терапії - 36,5%. У разі виникнення необхідності область буде переходити до надання медичної допомоги у закладах другої хвилі.
  • На Рівне нщині заборонена робота кінотеатрів. Рішення про відновлення діяльності буде приймати обласна комісія з питань ТЕБ та НС.
  • В області є резерв медичних кадрів. У порівнянні з минулим роком процес плинності медиків суттєво не збільшився. За час пандемії на Рівне нщині звільнилося 50 лікарів, понад 150 – середніх медичних працівників та близько 200 осіб з числа допоміжних служб і молодших медичних працівників. Всі звільнення не можна пов’язувати із пандемією. У лікувально-профілактичних закладах області працює понад 21 000 людей та постійно відбувається природній рух медичних кадрів.
  • На сьогодні є два шляхи фінансування медико-санітарної частини міста Вараш №3 – з державного або з місцевого бюджету. Управлінням охорони здоров’я Рівне нської ОДА направлено листи на Вараський міськвиконком та у Кабмін щоб забезпечення фінансування медзакладу.
  • У лабораторіях приватної власності вартість ІФА-тестування від 500 до 1500 грн. Наразі опрацьовується вартість проведення ІФА-тестування комунальними підприємствами, що мають дозвіл з надання платних послуг для пацієнтів, яким не передбачено проведення безкоштовного тестування. В області не всі лабораторії мають сертифікати ISO, проте працюють державному стандарту України.
  • Діагноз COVID-19 встановлюється за результатом збору основних показників – скарги пацієнта, анамнез захворювання і життя, об’єктивний стан пацієнта, лабораторна діагностика. У сукупності усіх показників, лікар встановлює діагноз. 

Читайте також:Онлайн-брифінг Рівне нської ОДА (26.06.20)