Ні - паперу та пластику, майбутнє за електронними документами. Які ще й до того наявні у вашому мобільному телефоні. Все це про такий додаток державних послуг як "Дія", який нещодавно запрацював в Україні. Відповідно, такі документи як ID-картка, закордонний біометрийчний паспорт, водійське посвідчення, техпаспорт - все це тепер у електронному варіанті і на телефоні. В Мінцифрі запевняють, такий варіант цих документів є поноцінним аналогом, що підтверджують особу. Однак, не всюди документ в телефоні визнають дійсним. Отож, в яких установах додаток "ДІЯ" працює, а в яких ні. Про це - далі у сюжеті.

Щоб забрати посилку чи зробити грошовий переказ на "Новій пошті" через мобільний додаток "Дія" - не вийде. В організаціїї кажуть, немає у них таких приладів, які б зчитали інформацію про клієнта. А тому і надалі змушені від своїх користувачів вимагати показувати паперовий чи платиковий документ, що засвідчує особу.

- Ми не можемо витягнути інформацію про клієнта і підтвердити, що цей додаток справжній. Тому продовжуємо ідентифікувати клінтів наданням фізичних документів або за допомогою додатку "Нова пошта", - говорить Євген ТАФІЙЧУК, директор з розвитку мережі "Нова пошта".

Не приймуть електронний варіант ваших документів і на "Укрпошті". Користувачів це засмучує, оскільки, кажуть, постійно треба думати про те, чи не забули документи вдома.

- З мобільного додатку завжди набагато зручніше, ніж возити з собою паперові і платикові документи.

- Ну я думаю це було б зручно, принаймні.

Тому і "Нова пошта" і "Укрпошта" звернулися в Міннцифру з проханням доопрацювали додаток. Аби вони також повноцінно могли використовувати додаток "Дія". А от працівникам патрульної поліції показувати свої документи в телефоні можна сміливо. Вони визнають їх дійсними. Кажуть, додаток "Дія" в деяких моментах полегшує їхню роботу.

- Це пришвидшує можливість водія пред`явити посвідчення водія чи свідоцтво про реєстрацію на траспортний засіб. А також дає можливість встановити особу за допомогою закордонного паспорту громадянина України, - зазначає Дмитро ШКОДИНСЬКИЙ, старший лейтенант поліції.

Водії теж задоволені.

- Зручно, тому що ніколи не забудеш, бо телефон завжди з тобою, - говорить водій АНДРІЙ.

Однак, незважаючи на позитив, патрульні кажуть, додаток ще варто вдосконалювати.

- Не вдається відсканувати цей QR-код, бо камера службових планшетів не може сфокусуватися і відсканувати цей код. Особливо в темну пору доби. В елекронних посвідченнях водія не завжди наявна фотографія водія. Немає фотографії - ми не можемо взяти це водійське посвідчення. Інтернет так само є проблема. І ще в додатку не можна звірити і перевірити номера агрегатів траспортного засобу, - розповідає Оксана ЮРЧЕНКО, речниця патрульної поліції Рівне нщини.

Додаток "Дія" працює, хоч із певними перебоями. Однак, над цими недоліками, кажуть в Мінцифрі працюють. Тому імовірно мрія про державу в смартфоні таки для українців стане реальністю. 

Читайте також: Жителі Рівне нщини отримали державні нагороди