24 червня у Рівненській ОДА відбувся традиційний онлайн брифінг. Перший заступник голови ОДА Сергій Подолін, головний державний санітарний лікар області, керівник обласного лабораторного центру Роман Сафонов відповіли на запитання, які наразі хвилюють жителів області. Модерував захід начальник управління інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА Олександр Поліщук.

Основні меседжі брифінгу:

  • Загалом в Україні можна говорити про другу хвилю захворювання, адже перша хвиля закінчується при тривалому низькому показникові хворих. Водночас, на Рівне нщині ще не завершилася перша. В області з 6 по 9 червня пішов різкий стрибок інфікування людей.
  • Наша область упродовж багатьох тижнів залишається серед лідерів по Україні щодо захворюваності на коронавірус. Інцидентність захворювання не знижується. За минулу добу була висока кількість виявлених хворих.
  • Covid-19 – вірус до кінця ще не вивчений, усі прогнози наукових інститутів - не справдилися.
  • Рішення щодо офіційного відновлення руху транспорту в області обласною комісією ТЕБ та НС не приймалось. Завтра заплановано проведення засідання комісії щодо даного питання.
  • До Рівне нської ОДА надійшов лист від гендиректора ВП «Рівне нська АЕС» Павла Павлишина щодо невжиття Вараською міськрадою достатніх заходів для запобігання поширенню COVID-19. Облдержадміністрацією направлений лист до Варашського міського голови щодо відповіді на факти порушення. Ситуація із захворюваністю у Вараші тримається на постійному контролі в ОДА. Крім того, рішенням обласної комісії ТЕБ та НС посилено роботу обласного лабораторного центру щодо додаткового ПЛР-обстеження працівників АЕС.
  • Лабораторно підтверджених випадків захворювання COVID-19 на підприємстві «Льонокомбінат» немає. Є одна особа із ознаками ГРЗ, проводяться дослідження.
  • Носіння захисної маски та зберігання соціальної дистанції – дуже важливі. Багатьма країнами Європи чітко доведена надзвичайно висока ефективність та дієвість таких заходів. Адже до початку симптомів захворювання виділення збудника людиною максимальне. Якщо хворий у масці, то вірогідність захворіти іншої людини – менше 90 %. Якщо ж ще при цьому дотримуєтеся соціальна дистанція –вірогідність ще менша.
  • Імуно-ферментний аналіз – це визначення антитіл до коронавірусу у гострій чи хронічній фазі, а сам вірус визначає ПЛР-діагностика. Якщо ІФА-тест позитивний для встановлення остаточного діагнозу проводиться ПЛР-діагностика. 50% тих, кому робили ІФА-тестування на Рівне нщині і в кого був позитивний результат, перехворіли на COVID-19, але навіть не знали про це. 

Читайте також:Бути чи не бути дистанційній освіті у школах?