фото ілюстративне
У нічний пітливості можуть бути різні причини - вона може бути і побічним ефектом вживання медикаментів, і ознакою серйозних проблем зі здоров'ям. Нерегулярна пітливість ночами - це не привід для хвилювання, але якщо це відбувається часто, рекомендується звернутися до свого сімейного лікаря.

Гормональні порушення та коливання

У жінок нічна пітливість часто буває пов'язана з гормональними коливаннями під час менопаузи або перименопаузи. Дослідження свідчать про те, що 80% жінок в цей час стикаються з так званими приливами, що викликають посилене потовиділення ночами. Однак гормональні зміни можливі й в інших випадках: перед менструаціями, в період пубертату або вагітності.Такі шкідливі звички, як куріння, вживання алкоголю або зловживання жирними стравами, також стимулюють роботу потових залоз.Гормональні коливання можуть вплинути не тільки на сон, а й на фізичне та емоційне самопочуття і спричинити відчуття втоми, поганий настрій, нерідко також збільшення маси тіла. Якщо спостерігається будь-який з цих симптомів, слід звернутися до сімейного лікаря, який призначить оптимальне лікування.

Нічна пітливість як побічний ефект вживання медикаментів

Деякі ліки можуть мати такий побічний ефект, як нічна пітливість. Якщо ви недавно почали приймати новий препарат, після чого з'явилося посилене потовиділення ночами, потрібно проконсультуватися з лікарем, що прописав ці ліки. Такий побічний ефект найчастіше викликають антидепресанти та інші психіатричні препарати, що містять ацетилсаліцилову кислоту болезаспокійливі засоби, ліки для лікування діабету і гормональної терапії щитовидної залози

Нічна пітливість - ознака боротьби з інфекцією

Коли тіло бореться з викликаним вірусом або бактерією інфекцією, підвищується і температура тіла, що призводить до посиленого потовиділення, особливо вночі. Інфекції можуть бути різними, починаючи від не надто небезпечних для здоров'я вірусу герпесу аж до туберкульозу і ВІЛ. Причиною також може бути хронічне запалення, наприклад, бронхіальна астма: якщо кашель не проходить більше трьох тижнів, значить, настав час звернутися до лікаря.

Інші причини:

Часом винуватцем може бути і дуже серйозне захворювання, наприклад, сонне апное, онкологічні хвороби або такі неврологічні захворювання, як інсульт.Тому, якщо нічна пітливість спостерігається регулярно, слід негайно звернутися до лікаря. У свою чергу, тим, у кого нічна пітливість буває рідко і не супроводжується іншими симптомами, лікар дає кілька простих порад, які допоможуть зменшити потовиділення і поліпшити якість сну. Перед сном краще не їсти гострі, солоні, щедро присмачені перцем, калорійні страви і не вживати алкогольні напої, так як вони не тільки стимулюють потовиділення, але і підсилюють запах поту. Фізичну активність краще планувати в першій половині дня, так як активні спортивні заняття перед сном можуть сприяти посиленому потовиділенню і вночі.