фото ілюстративне
Цистит - це запалення сечового міхура, і у багатьох він буває саме навесні і на початку літа. Зазвичай проблеми з сечовим міхуром набувають особливої актуальності під час купального сезону.

Як вони виникають, як їх уникнути і лікувати?

Потрібно розуміти, що у нас не найтепліші водойми і, якщо хочеться купатися, після купання потрібно переодягнутися в сухий одяг. Особливо це відноситься до жінок і дітей. Купання не є безпосередньою причиною захворювання інфекціями сечовивідних шляхів, проте в прохолодній температурі мускулатура тіла рефлекторно скорочується, тому що не хоче віддавати тепло. Те ж саме відбувається в промежині і сечівнику, що допомагає бактеріям, які перебувають в організмі в спокійному стані, раптом стати активними і проникнути в сечовий міхур. Тим, у кого є схильність до інфекцій сечовивідних шляхів і кому відомо, що сечовий міхур - їх слабке місце, краще переодягнути купальник після літнього купання.

У чому ж причина?

Лікарі пояснюють, що проблеми з сечовим міхуром частіше бувають у жінок - з ними за своє життя зустрічається кожна друга представниця слабкої статі. Це пов'язано з анатомічними особливостями. У жінок сечовипускальний канал коротше, ширше, ніж чоловіків. Протягом життя жіночий сечовий міхур більше схильний до дії зовнішніх чинників і в нього дуже легко потрапляють бактерії, що викликають уретрит (запалення сечовипускального каналу) або цистит (запалення сечового міхура). В медицині є навіть спеціальний термін - цистит медового місяця, він актуальний на початку статевого життя.

У будь-якому випадку, у жінок цистит може початися раптово, часто навіть посеред ночі - ні з того, ні з сього, немов на порожньому місці! Він проявляється сильним, пекучим болем при сечовипусканні, частим сечовипусканням, домішками крові в сечі - все це класичні ознаки запалення сечовивідних шляхів, особливо у молодих жінок.

Може часто хотітися "по-маленькому", але сходити нічим. Така ситуація буває і без запалення сечовивідних шляхів. При появі таких скарг перше, що потрібно зробити, - це звернутися до сімейного лікаря і здати аналіз сечі. Тільки за результатами аналізів можна визначити, чи є це справжнім запаленням сечовивідних шляхів, яке необхідно лікувати, можливо, антибіотиками, або ж це додаткова реакція сечового міхура, часто виникає на тлі емоцій. Може бути, це реакція на холод, яка пройде без ліків, без серйозного лікування.

Як лікуватися?

Поки немає можливості потрапити до лікаря, в перші години і в перші два дні можна застосовувати рослинні препарати, призначені для профілактики і лікування запалень сечовивідних шляхів, які можна придбати в аптеці без рецепта. Підходять всі засоби, в складі яких є журавлина.

Наприклад, таблетки, що містять комбінацію з трьох активних речовин: екстрактів мучниці і журавлини великоплідної, і D-манози.

Допомагає також розчинна у воді паста, що містить активні речовини, отримані з кореня петрушки, трігонелла, стебел горця, кореневища пирію, березового листя, стебел хвоща, кореня любистку, стебел золототисячника європейського ... Популярні таблетки в оболонці, що містять порошок з стебел золотушника і любистку, а також листя розмарину. Дуже важливо також пити достатню кількість рідини. Між іншим, годиться не тільки журавлина, а й чай з лимоном. І журавлина, і лимон містять органічні кислоти (лимонну кислоту і бензойну кислоту), які гальмують розвиток бактерій, і, якщо бактерії не дуже погані, їх не дуже багато і опірність організму досить висока, то жінка може вилікуватися за допомогою цих засобів.

Але якщо цього не відбувається і через два дні симптоми не зникають, а посилюються, потрібно обов'язково звернутися до лікаря і здати аналізи.

Зокрема, потрібно здати спеціальний аналіз, щоб з'ясувати, які бактерії викликали захворювання, а також щоб перевірити, до яких антибіотиків вони чутливі, а до яких - більше немає, щоб не почати прийом ліків, які вже не діють.

Ще одна важлива умова - антибіотики дійсно потрібно приймати стільки днів, скільки призначив лікар. Якщо через пару днів стає краще і прийом ліків припиняється, цистит може повернутися з подвійною силою. Більш того, при таких необдуманих діях мікроби звикають до конкретних антибіотиків і стають набагато більш живучими. Наступного разу лікувати запалення буде вже важче.