В Україні можуть на 5% подорожчати смартфони, планшети, ноутбуки, телевізори, аудіосистеми, жорсткі диски, принтери і папір.

Як повідомляє "Економічна правда", Міністерство економіки дозволило двом приватним організаціям збирати винагороду за авторський контент з імпортерів з кожного проданого планшета, смартфона, телевізора і з офісного паперу.

Відповідний законопроект "Про ефективне управління майновими правами правовласників у сфері авторського права і (або) суміжних прав" опублікований на офіційному сайті парламенту.

Згідно з логікою, від якої відштовхуються в законопроекті, власники телевізорів або смартфонів завантажують на пристрій фільми або музику безкоштовно, через що страждають автори контенту. Тому для надання нагороди власникам прав імпортери техніки нібито повинні включати ці суми до вартості товару, виплачуючи їх організації колективного управління, яка, в свою чергу, буде виплачувати кошти авторам.

При цьому переговори з приводу розмірів зборів з різних видів техніки поки не увінчалися успіхом. Європейська бізнес-асоціація, що представляє імпортерів, вважає запропоновані тарифи пережитками минулого. У свою чергу організація колективного управління вважає, що така система існує в більшості країн.

Відзначається, що збори за приватне копіювання були введені в Україні ще в 2003 році під час аналогових пристроїв. Надалі технології змінилися, а збір залишився. У травні 2018 року Парламентом був прийнятий закон про управління майновими правами, що передбачає взяття відсотка за потенційну можливість копіювання. Однак якщо раніше покупка порожній аналогової касети означала, що на неї щось буде записано, сьогодні покупка телевізора або смартфона не гарантує завантаження контенту.

При цьому в міністерстві надали право стягувати збір тільки дві організації, перша з яких буде стягувати винагороду з телевізорів, ноутбуків, планшетів і смартфонів, а друга з копіювальних пристроїв і паперу. Також тривають переговори з приводу тарифів.

Уточнюється, що збори з телевізорів і смартфонів за станом на сьогоднішній день існують не у всіх країнах, а збори з паперу вилучаються тільки в трьох країнах світу.