фото ілюстративне
Коронавірус передається повітряно-крапельним шляхом і його носієм може бути людина, яка не має ніяких симптомів захворювання. Як уникнути ризиків, пов'язаних з цим?

Хто такі суперрозповсюджувачі вірусу?

"Суперносії" або "суперрозповсюджувачі" вірусу - так епідеміологи називають інфікованих, які можуть заразити багато людей. Це відбувається, наприклад, коли людина не знає, що інфікована, і переносить COVID-19 безсимптомно. При цьому не мають значення ні вік, ні стать, ні національність людини. Епідеміологи також вказують на той фактор, що хтось може бути носієм одного вірусу, а хтось - декількох. Головну роль відіграє імунна система людини.

Як суперносій може заразити інших?

Суперносій заражає інших, сам того не знаючи. Якщо він хворий і симптомів немає, він може заразити відразу кількох людей, перебуваючи з ними короткий час в одному приміщенні. Ідеальними умовами для такого сценарію є захід, в якому бере участь багато людей. Наприклад, це велике сімейне свято - як це було в німецькому Геттінгені, де сталося масове зараження коронавірусом. Або богослужіння - як в одній з церков Франкфурта-на-Майні. Або під час карнавалу - як це було в Хайнсберг, який вважається першим вогнищем поширення коронавируса в Німеччині. Є й інші приклади - гірськолижний курорт Ішгль в Австрії, де багато хто був інфікований в одному з барів, бармен якого був хворий, але не знав про це. Або школа танців в Сеулі. Інший приклад - круїзні лайнери, на яких також відбулося масове зараження COVID-19. Існує такий ризик і в громадському транспорті.

Де існує найвища небезпека зараження?

Під час досліджень було виявлено окремі чинники, що сприяють стрімкому поширенню вірусу. Так, небезпека зараження в закритих приміщеннях набагато вище, ніж на свіжому повітрі. І чим більше людей знаходяться в закритому просторі, тим вище ризик зараження. Але чому? Агресивний коронавірус SARS-CoV-2 переноситься повітряно-крапельним шляхом, причому його поширення по повітрю, а не через краплі вологи, відбувається набагато частіше. Наприклад, в погано провітрюваних приміщеннях він довше залишається в повітрі. А в клубах і дискотеках, де люди голосно розмовляють і кричать, ризик заразитися, вдихаючи вірус, ще вище. Те ж відбувається і при співі, наприклад, під час богослужіння або репетиції хору.

Як прорахувати і попередити ризики

Швидкість поширення вірусу і число інфікованих є показниками для обмежувальних заходів. Одним з найважливіших показників є коефіцієнт зараження коронавірусів, який позначається як R. Якщо коефіцієнт R нижче одиниці, це означає, що один носій вірусу в середньому заражає менше однієї людини. А значить, число заражених зменшується. Метою карантинних обмежень є зменшення R до 1,0 і навіть нижче. Є і ще один важливий показник - так званий коефіцієнт K, який відображає, як часто відбуваються випадки захворювання і де відбуваються його спалахи. Зрозуміло, чим нижче обидва ці коефіцієнта, тим краще.

Як же на ці показники впливають суперрозповсюджувачів вірусу?

Поки немає точної кількості K, але вчені виходять з того, що під час пандемії 20 відсотків інфікованих є причиною 80 відсотків заражень коронавірусів. Що стосується суперносіїв, то, згідно з дослідженнями, більшість з них майже нікого не заражає. Заражає менша частина. І це - хороша новина. Адже виявити і ізолювати кожного такого суперрозповсюджувача дуже складно через відсутність симптомів. Тому, поки не з'явиться вакцина від COVID-19, необхідно особливо ретельно стежити за тим, щоб дотримувалися правила гігієни і соціальних обмежень.