фото ілюстративне
У нових рекомендаціях ВООЗ дуже акуратно запропонувала урядам подумати, чи не порадити всім поза домом носити маски. Якщо точніше, мова йде про людей без симптомів нової коронавирусної інфекції, коли вони не можуть дотримуватися необхідної відстані. Раніше ВООЗ рекомендувала носіння масок тільки людям з симптомами ГРВІ, медичним працівникам, а також тим, хто вдома доглядає за хворою людиною.

І чому ВООЗ змінила рекомендації?

З'явилися нові дані - правда, не дуже надійні. Наприклад, 1 червня в науковому виданні Lancet вийшов замовлений ВООЗ систематичний огляд досліджень, присвячений використанню масок. Його автори встановили, що маски захищають співробітників медичних організацій. Але робіт, в яких вивчалася б ефективність масок в інших умовах, як і раніше дуже мало. Зате стало більше даних про те, що люди, у яких є коронавірус, але немає симптомів, можуть заражати інших - через краплі, які поширюються, наприклад, під час розмови.

При безсимптомній хворобі маски можуть захистити оточуючих?

Так, хоча і з застереженнями. Ці міркування висловили американські Центри з контролю і профілактики захворювань в кінці березня оновити свої рекомендації: тканинні маски радять тепер носити всім, хто відвідує публічні місця, в яких складно тримати покладену дистанцію. Особливо якщо в цій місцевості коронавірус поширений. Але одночасно ВООЗ зазначає, що, швидше за все, хворі без симптомів не такі небезпечні, як люди з ними: при кашлі та чханні краплі з вірусами поширюються далі, ніж при розмові.

Але про всяк випадок маски краще носити всім?

Насправді, це складне питання, і відповідь на нього залежить від різних факторів. Перш за все, важливо, як поширюється нова коронавірусна інфекція. Зараз відомо, що є два найголовніших шляхи передачі. По-перше, це краплі, які вилітають з людини, коли він кашляє, чхає і, наприклад, говорить. Вони досить швидко опускаються вниз і якщо закінчують свій шлях на слизових іншої людини, той може захворіти. По-друге, це контакт із зараженими поверхнями. Якщо хвора людина кахикнув в долоню, потім доторкнулася до дверної ручки, а слідом ви взялися за неї і потерли ніс, то це теж цілком може привести до зараження. Маски можуть захистити, якщо на відстані менше двох метрів на вас кашляє чоловік. Саме тому вони необхідні медичним працівникам, які часто виявляються в такому положенні. Але ось від зараження через зіткнення із забрудненою поверхнею вони не вбережуть - як і від більш дрібних крапель (якщо звичайна людина взагалі може з ними зустрітися).

Але ж заражена людина дійсно може кашлянути на іншого? Значить, маски захищають?

Дійсно, завдяки маскам теоретично трохи знижуються ризики захворіти, і в нинішніх умовах це саме по собі чимало. Якщо на вас кашляне людина, маска хоча б на час затримає краплини слизу. Але називати її надійним захистом не можна: у масок є істотні недоліки. Маски не закривають очі. Відповідно, для вірусів залишається доступним шлях передачі, який для багатьох з них є одним з найулюбленіших. Маски не щільно прилягають до носа і рота, і вірус як і раніше може туди потрапити. Крім того, швидше за все, ефект буде помітний, тільки якщо всі люди стануть носити маски, причому будуть робити це правильно.

Якраз в країнах, за якими епідемія вдарила особливо сильно, всі підряд і носять маски. Напевно, не просто так!

Тут все неоднозначно. Люди, які виступають за загальне носіння масок, зараз стверджують, що маски традиційно масово використовуються в країнах Азії, і тому там нова коронавірусна інфекція поширюється не так активно. На графіках, наведених як доказ, видно, що в таких країнах хворіє менше людей. Спочатку може здатися, що це вагомий аргумент, однак Китай випадає з цієї "закономірності". Більш того, на графіку представлено всього кілька країн з такою традицією, і неясно, як виглядає ситуація в інших. Також країни відрізняються по заходам, які вони приймали. Тому одного графіка для оцінки ситуації недостатньо: потрібен аналіз різних факторів, завдяки якому стане зрозуміло, який внесок масок в цей результат (якщо цей внесок є). Крім того, в країнах, де нібито наказано всім носити маски, офіційні рекомендації насправді інші. Наприклад, в Японії кажуть, що носити маску в просторому приміщенні немає великого сенсу. Уряд Італії, де люди стали активно носити маски, не рекомендувало всім це робити. Такі обставини вимагають детального вивчення.

Але шкоди-то від маски не буде? Чому з самого початку було не рекомендувати їх?

Проблема в тому, що теоретично маски можуть і нашкодити. І про це ВООЗ пише дуже докладно в своїх нових рекомендаціях. Наприклад, маски можуть створювати помилкове відчуття безпеки. Це відомий ефект: люди отримують якогось роду захист і починають діяти ризикованіше. Тому ті організації, які все-таки рекомендують носити маски, всюди підкреслюють: маски не замінюють основних заходів безпеки - як і раніше потрібно триматися від інших людей подалі, мити руки і не торкатися обличчя. Крім того, маски дуже незручно носити правильно: в них важко дихати, окуляри можуть пітніти - і це може спровокувати їх неправильне використання. Якщо не дотримуватися правил, маски самі можуть стати джерелом вірусу. Наприклад, якщо поправляти маску, торкаючись її зовнішньої частини, а потім терти очі, це може привести до зараження. Крім того, маски можуть натирати і сприяти розвитку шкірних захворювань. Також є велика проблема з тим, що медичним працівникам не вистачає засобів індивідуального захисту, в тому числі масок. Наприклад, в США лікарні приймають маски в дар від сторонніх людей, причому раді будуть навіть одній штуці. Медичні працівники змушені носити маски довше покладеного, стерилізувати одноразові маски і респіратори і навіть шити їх з марлі. Це небезпечно.

Марлю тисячу років використовують. Що з нею не так?

Сучасні маски робляться з мелтблаун або спанбонду. Це неткані матеріали, які створюються приблизно так: Вони допомагають затримувати краплі, але при цьому дозволяють дихати. У наявних нечисленних дослідженнях маски з тканини показали себе гірше, ніж прості одноразові маски з нетканих матеріалів. І марлеві маски вважаються одними з найбільш неефективних.

Значить, тканинні маски краще не вдягати?

Не зовсім так. Європейський центр з контролю і профілактики захворювань вважає, що при всіх численних недоліках тканинних масок їх можна використовувати в крайньому випадку, коли нічого іншого не залишається. Американські Центри з контролю і профілактики захворювань рекомендують всім, хто не медичний працівник, саме тканинні маски, тому що інші повинні дістатися тим, хто працює з пацієнтами. Всесвітня організація охорони здоров'я вважає, що медичні маски можна носити людям уразливих груп, тим, хто має симптоми, схожі на симптоми нової коронавирусной інфекції, і тим, хто доглядає за хворими.

Всім іншим досить тканинних, але тут потрібно враховувати деякі рекомендації. Які? 

Тканини можуть дуже по-різному затримувати краплі. І, на жаль, немає якогось перевіреного поєднання тканин, яке захищає краще за інших. ВООЗ пропонує використовувати не менше трьох шарів: найближчий до лиця повинен добре вбирати вологу (наприклад, бавовна), зовнішній - навпаки (наприклад, поліестер), середній - робити або те, або те.

А як правильно за нею доглядати? Як взагалі носити маски?

Універсальна порада, якщо ви купили маску, дотримуйтесь інструкції на упаковці. Але є і деякі додаткові рекомендації:

  • Помийте руки перед тим, як надягати маску.
  • Поверніть її правильною стороною (у медичній масці вона зазвичай біла).
  • Коли одягаєте маску, зігніть дріт так, щоб вона хоч скільки-небудь щільно прилягала до носа. І взагалі, постарайтеся зробити так, щоб було по мінімуму щілин.
  • Одноразову маску можна використовувати тільки один раз. Якщо ви використовуєте тканинну маску, періть її як мінімум раз в день при температурі не менше 60 ° C. При ручному пранні використовуйте відбілювач.
  • Коли носите маску, не чіпайте її.
  • Коли маска стає брудною або вологою, міняйте її.
  • Знімайте маску за гумку або тасьму.
  • Після того, як знімете маску, викиньте її в закрите відро для сміття (багаторазову покладіть в пакет,який закривається) і помийте руки з милом.