фото ілюстративне
Зуби мудрості нерідко доставляють неприємності. У деяких людей вони так і не виростають. Якщо ви не з числа таких щасливчиків, дізнайтесь , як вчинити з зубом мудрості, який завдає якихось незручностей: видалити або спробувати вилікувати.

Навіщо потрібні зуби мудрості

Зуби мудрості починають рости у людей у віці від 17 до 25 років. Ці зуби також називають «вісімками», так як вони є восьмими за рахунком в зубному ряду. Природа наділила людину «вісімками» для того, щоб зуби розташовувалися ближче один до одного і щоб пережовувати жорстку їжу було простіше. Зараз ця проблема втратила свою актуальність. У сучасному світі ми їмо більш м'яку їжу, тому зуби мудрості стали виростати значно пізніше за інших і далеко не у всіх людей - «вісімки» прийнято вважати рудиментами. Зуби мудрості, дійсно, майже не беруть участі в жувальному процесі, але він може лягти на «вісімки», якщо людина втратить інші зуби.

Проблеми, що виникають при зростанні «вісімок»

У неприємних відчуттях, які доставляють зуби мудрості, можна сміливо звинувачувати процес еволюції. Протягом тисячоліть тіло людини трансформувалося, і щелепа - не виняток. Поступово вона зменшувалася, а розміри зубів не змінювалися. Через це зубам мудрості, які виростають в останню чергу, не вистачає місця в роті. З цієї причини зуби можуть рости криво, поранити ясна і викликати біль. Карієс - ще одне поширене захворювання, що виникає під час зростання зуба мудрості. Так як зуб розташований у важкодоступному для чищення місці, на його поверхні накопичується зубний наліт, що викликає розвиток карієсу. Зростання зуба мудрості також може спровокувати зсув всіх зубів в ряду. А це загрожує пародонтитом і зміною прикусу.

Показання до видалення

Часто зуби мудрості видаляють через їх неправильне розташування в щелепі або нестачі місця для їх нормального росту. Ще одна вагома причина для видалення - перикоронарит (запалення ясен). Правда, при цьому захворюванні зуб спочатку намагаються вилікувати. Видалення він підлягає в крайніх випадках. Якщо зуб мудрості заважає правильно сформованому прикусу, стоматолог порадить видалити зуб. Щоб підтвердити такий діагноз, вам запропонують зробити рентген. Одне з головних показань до видалення - це карієс. Він руйнує зуб і може привести до пульпіту - запалення нерва. Зуб мудрості розташований таким чином, що прочистити канали і поставити якісну пломбу - непросте завдання. До того ж, серйозне лікування може виявитися дорожче і зайняти набагато більше часу, ніж видалення. Фінальне рішення про видалення зубів мудрості приймає пацієнт, спираючись на рекомендації стоматолога. Не займайтеся самодіагностикою і самолікуванням. Якщо зуби мудрості заважають вам - зверніться до фахівця.

Як лікувати зуб мудрості

Під час лікування зуба мудрості вам швидше за все доведеться відвідати стоматолога не один раз. Справа в тому, що канали зуба мудрості викривлені сильніше, ніж у інших зубів. Прочищати і пломбувати їх дуже складно. Підійдіть до вибору стоматолога уважніше - шукайте лікаря, який спеціалізується на лікуванні вісімок.

Чому не можна ігнорувати біль

Зубний біль болісний для кожного, хто з ним стикається, і терпіти її дуже шкідливо. По-перше, зубний біль сигналізує про проблеми з зубами. Якщо не відреагувати на цей сигнал вчасно, проблема може посилитися. По-друге, сильний зубний біль може стати причиною больового шоку. При найменшому дискомфорті в порожнині рота обов'язково звертайтеся до стоматолога. Якщо не лікувати запалення - вони можуть поширитися за межі порожнини рота і навіть викликати проблеми з травленням. А через те, що зуби мудрості знаходяться близько до горла, за їх гігієною потрібно стежити особливо уважно - запальний процес в яснах може поширитися на горло і викликати неприємні відчуття при ковтанні. Якщо у вас болить зуб мудрості - не заглушайте біль і не тягніть з походом до лікаря. Будь-яке захворювання на початковому етапі можна вилікувати відносно просто і швидко.