Поки одні називають гліцерин панацеєю від зморшок і старіння шкіри, інші вважають його головним ворогом і намагаються уникати. Хто ж правий?

Що таке гліцерин?

Гліцерин - це хімічна речовина, що представляє собою безбарвну і дуже в'язку рідину. Його застосовують і в харчовій промисловості, і в медицині, і в сільському господарстві, і в текстильній промисловості.

Які корисні властивості приписують гліцерину:

Захищає верхні шари шкіри: вирівнює тон і позбавляє від ороговілих клітин. Зволожує навіть глибокі шари шкіри (але тільки в складі інших косметичних речовин). Вважається, що гліцерин може збирати молекули води прямо з повітря. Володіє ефектом ліфтингу, розгладжуючи зморшки. Насичує глибинні шари шкіри зволожуючими і живильними речовинами, посилюючи їх позитивний вплив (тому він часто міститься в кремі і косметичному милі). Покращує пружність і загальний вигляд шкіри. Позбавляє від лущення шкіри. Регенерує шкіру і покращує її природні обмінні процеси. Є прекрасним тонізуючим засобом, виводить токсини і забруднення з пір (тому його використовують в очисних тоніках). Звучить прекрасно, чи не так? Але не поспішайте влаштовувати набіг на найближчу аптеку і починати обтиратися гліцерином по кілька разів на дню. Так, він дійсно дуже корисний для шкіри, але тільки якщо його правильно застосовувати і знати про деякі нюанси.

Чим шкідливий гліцерин: правила обережності

Якщо в складі інших косметичних компонентів гліцерин сприяє зволоженню шкіри, то в чистому вигляді він, навпаки, витягує з епідермісу всю вологу. Ніколи не використовуйте гліцерин разом з силіконом, так як це може викликати запалення. Гліцерин вимиває зі шкіри меланін. Тобто будьте готові до того, що ваша шкіра стане світліше. Гліцерин не підходить для дуже чутливої або дуже жирної шкіри, схильної до запалення. Косметикою на основі гліцерину не можна користуватися постійно. Через кілька місяців регулярного застосування на шкірі

Рецепти масок з гліцерином

Маска з гліцерином і вітаміном Е проти зморшок Поєднання гліцерину і вітаміну Е вважається одним з кращих для того, щоб підтягнути шкіру і прибрати зморшки. А приготувати таку маску дуже просто: змішайте 1 чайну ложку гліцерину з трьома капсулами вітаміну Е і нанесіть на обличчя. Залиште на 30 хвилин і змийте теплою водою.

Маска проти зморшок для жирної шкіри з гліцерином і желатином

Якщо у вас жирна шкіра, вам підійде ось такий простий рецепт: Залийте чайну ложку желатину (порошку) 5 чайними ложками теплої води і залиште на 10-15 хвилин. Після цього поставте на водяну баню і перемішуйте доти, поки не отримаєте однорідну суміш. Додайте 2 чайні ложки гліцерину і 3-4 столових ложки води і ретельно перемішайте. Нанесіть отриману суміш на обличчя, залиште на 20 хвилин і змийте теплою водою. Отже, давайте резюмуємо: якщо знати про запобіжні заходи і не зловживати, косметика на основі гліцерину може поліпшити стан нашої шкіри.