Фото ілюстративне
Петиція про закупівлю містом 20 нових тролейбусів викликала шалену підтримку у мережах, а необхідну кількість голосів набрала за два дні.

Подав петицію рівненський знавець "рогатого" транспорту Антон Бриних.

Зокрема, у тексті обґрунтування йдеться про те, що в сусідніх обласних центрах тролейбусний рухомий склад оновлюється за кредитними програмами Європейського інвестиційного банку. Наприклад, в Івано-Франківську закуплено 29 нових тролейбусів «Белкоммунмаш» (поза тим – близько двох десятків б/у тролейбусів MAN та Volvo з низькою підлогою), у Львові – 50 тролейбусів «Електрон», а у Луцьку очікується 30 тролейбусів «Богдан». Старі машини при цьому вилучаються з експлуатації та списуються.

За останні чотири роки містом було закуплено 16 одиниць нових сучасних тролейбусів (15 «МАЗ-Дніпро» та 1 «БКМ-Вітовт»), і ще 3 планується у 2020 році. Однак для 7 машин, обладнаних можливістю автономного ходу, було організовано нові маршрути, а решта 9 – це надто мало для обслуговування існуючої тролейбусної мережі, не кажучи вже про досить туманні, але необхідні перспективи її розширення. Три нових тролейбуси щороку – це не та кількість, котра дозволить підтримувати систему у збалансованому стані хоча б у найближче десятиліття. Окрім тролейбусів Шкода-9Тр та Єльч дуже скоро потребуватимуть списання і машини марки Шкода-14Тр, найстаріші з яких випущені у 1983-1984 роках.

Рівне потребує НЕГАЙНОЇ заміни 10 тролейбусів Шкода-9Тр 1979-82 років випуску, 7 тролейбусів Єльч, котрі у конструктивному плані помітно поступаються за якістю Шкодам, а також тролейбусів Шкода-14Тр, котрі мають найбільше зношення несучих елементів. Отже, першочергово та одночасно має бути закуплено як мінімум 20 нових машин. Чому наше місто, бюджет якого дозволяє фінансувати різні дороговартісні проекти сумнівної цінності для громади, не може дозволити своїм жителям мати комфортний та якісний сучасний громадський транспорт – загадка. Власними силами, чи за кредитний кошт – це вже інше питання, але наявність бажання завжди стимулює пошук можливостей.

Міський голова має підготувати і винести на розгляд міської ради програму модернізації міського транспорту, яка передбачає купівлю 20 нових тролейбусів.

Аби зібрати 300 голосів петиції знадобилося... два дні. Тепер же вона на розгляді міської влади.

Читайте також: У тролейбуса відмовили гальма - у центрі величезний затор