фото ілюстративне
Хвороба Кавасакі - це гостре запалення кровоносних судин, один з видів васкуліту. Вперше явище описав японський педіатр Томісаку Кавасакі в кінці 1960 х, звідси і назва. Це захворювання рідкісне, частіше за все зустрічається у дітей молодше 5 років, японського та корейського походження.

Чому лікарі заговорили про можливий зв'язок хвороби Кавасакі і коронавируса?

фото ілюстративне

У березні-квітні 2020 року в Італії було зареєстровано незвично велику кількість дітей з симптомами хвороби Кавасакі: тільки в лікарню Бергамо за місяць надійшло 20 пацієнтів. Це в шість разів більше, ніж зазвичай фіксується за рік. Лікарів збентежило, що спалах хвороби Кавасакі сталася в тих же регіонах, які в цей час страждали від коронавирусной інфекції COVID 19. Про зв'язок між двома недугами заговорили, але з акуратним формулюванням «імовірно». До того ж у більшості госпіталізованих дітей ПЛР тести на коронавірус дали негативний результат. Однак незабаром спалаху COVID 19 і хвороби Кавасакі збіглися і в інших регіонах - наприклад, у Великобританії, Франції та США. Як і в італійському випадку, тести на коронавірус у більшості дітей дали негативний результат. Але про можливий зв'язок між цими захворюваннями лікарі продовжують говорити. Наприклад, вона позначена в документі, складеному Департаментом охорони здоров'я Нью Йорка. У тому ж повідомленні вказується, що вік постраждалих дітей - від 2 до 15 років. Тобто, на відміну від класичної хвороби Кавасакі, порушення виявилися і у підлітків.

Чи правда коронавірус може викликати хворобу Кавасакі?

Вчені ще не розібралися, що саме запускає хворобу Кавасакі. Передбачається, що запалення судин виникає у генетично схильних до цього дітей. А провокують його деякі інфекції. На роль тригерів вчені розглядають бактерії, грибки, віруси - в тому числі давно відомі коронавіруси, які викликають звичайну застуду. Виходячи з цього, чисто теоретично SARS CoV 2 дійсно може виявитися тим фактором, який викликає хворобу Кавасакі у дітей. Однак ні підтвердити, ні спростувати цю гіпотезу медики поки не можуть.

Чим небезпечна хвороба Кавасакі

фото ілюстративне

Якщо захворювання вчасно діагностувати, то майже нічим. Абсолютна більшість дітей відчуває себе краще вже через кілька днів після своєчасного початку терапії. Але якщо зі зверненням до лікарів затягнути або чи не піти до них зовсім, можливі серйозні ускладнення. Приблизно в 2-3% випадків відсутність лікування призводить до летального результату. Ще у 25% дітей залишаються аневризми (випинання стінки) коронарних артерій, що постачають серце кров'ю. В судинах можуть утворюватися тромби, підвищується ризик інфаркту, аритмії, проблем з серцевими клапанами.

Які симптоми хвороби Кавасакі

Ось характерні перші ознаки, які з'являються у хворих дітей:

  • Висока температура - 38-40 ?. Вона тримається п'ять і більше днів, а іноді це затягується на 3-4 тижні. При хворобі Кавасакі температуру дуже складно збити звичайними жарознижувальними засобами типу парацетамол або ібупрофен.
  • Висипання. Вони можуть мати різну форму, нагадуючи висипання на шкірі при вітрянці, кору, скарлатині.
  • Почервоніння і набряклість шкіри на пальцях рук і ніг. Дитині може бути боляче торкатися до чогось або ходити.
  • Почервонілі очі - білки з лопнули капілярами.
  • Сухі, потріскані губи. Шкірочка на них нерідко відшаровується, через що боляче є або говорити.
  • Збільшені лімфовузлів на шиї. Вони, як правило, прощупуються з одного боку.

Через тиждень симптоми змінюються: температура знижується, зате з'являється головний біль, нудота, блювота, біль в суглобах, пожовтіння шкіри і білків очей. Але до цього часу ви вже повинні звернутися до педіатра. Якщо перші ознаки проявляються гостро і тим більше якщо дитині менше півроку, не чекайте прийому у лікаря. Викликайте швидку допомогу. Щоб підтвердити діагноз і виключити схожі на Кавасакі кір і скарлатину, лікарі візьмуть у дитини аналізи сечі і крові, а також зроблять електрокардіограму.

Як лікувати хворобу Кавасакі

Дитячий васкуліт лікується тільки в лікарні. Це необхідно, щоб лікарі встигли вчасно відреагувати на можливі ускладнення. Сама терапія полягає у внутрішньовенної ін'єкції високої дози імуноглобуліну (як правило, разової) і регулярному прийомі аспірину, в перші дні - у великих дозах. Це один з тих рідкісних випадків, коли аспірин призначають дітям молодше 16 років. Препарат необхідний, щоб збити температуру, полегшити стан дитини і в той же час знизити ризик утворення тромбів в коронарних артеріях. У деяких випадках, якщо класичне лікування не дає очікуваного ефекту або високий ризик ускладнень, призначаються додаткові препарати - кортикостероїди або антикоагулянти (ліки, що розріджують кров). Весь цей час контролювати стан дитини повинен дитячий кардіолог, інфекціоніст або ревматолог. Як правило, лікування затягується на кілька тижнів. Потім дитина одужує повністю.